David Bagge 23 april

CTA prognostisering

De senaste dagarna har vi sett en del säljflöden från CTAs och andra datastyrda modeller. Den 10 april gjorde vi läsarna återigen uppmärksamma på att CTAs var väldigt långa i sin aktiexponering kring nivåer vi inte sett sedan 2021 och juli 2023 och vi ansåg i inlägget att när positioneringen ser ut som den gör måste man vara beredd på en kortsiktigt “wash out” på -4-5%. Förra veckans nedgång på marknaden var helt klart en effekt av positioneringen och det får ses som sunt att positionering och sentimentet har kylts av något.

En uppdaterad bild från Goldman Sachs ger att CTAs har mycket exponering kvar att sälja både på global och amerikansk nivå, OM indexen faller kommande månaden. Till skillnad från tidigare kommer dock även CTAs att vara köpare i en uppåtgående marknad kommande månaden och ligger på oförändrade nivåer i en stillastående marknad.

Igår la jag ut mina tankar kring utvecklingen på S&P 500 för kommande 1-3 veckor, vilket om den slår in kommer leda till en ytterligare en runda med säljflöden från trendföljande strategier in i maj. Efter det får de mer än gärna jaga börsen på uppsidan i sommar!


ANNONS

Rekommenderat

Se alla
19 juni Emma på IG
En händelserik sommar att vänta
IG:s marknadsanalytiker Carl-Henrik Söderberg ser fram emot vad sommaren 2024 kan bjuda på. Investerare börjar…
12 juni David Bagge
Säljer Evolution på stop loss
Den 29 maj köpte vi Evolution (här) med stop loss på 1090 kr och potential upp mot 1225-1279 kr. Aktien har stannat…
11 juni David Bagge
Efterlängtad stoploss-funktion på Avanza!
En av traders sedan länge efterlängtad handelsfunktion är äntligen här. Nu kan du lägga in förutbestämda…