David Bagge 30 maj

Rädd för att missa vidare uppgång?

Tycker du också att börsen gått starkt sedan oktober och det finns vissa frågetecken framöver hur stabilt den underliggande ekonomin verkligen kommer att utvecklas? Går ekonomin svagare än vad marknaden tror framöver finns risk för sänkta vinster bland företagen och ökad arbetslöshet.

OMXS30 är ner -2.4% sedan ATH (2648) förra veckan. Det tidigare överköpta läget kyls nu snabbt av och på nedsidan möter den första viktiga stödnivån på 2556 där också MA(50) nu noteras. Den som vill gå lång OMX här kan med fördel göra det nu efter den senaste veckans nedgång med en stop loss strax under 2556.

Graf: OMXS30 Daily Chart

Men är du mer långsiktigt och ingen “daytrader” eller “swingtrader” och tycker att börserna generellt penslar in ett allt för ljust scenario för utvecklingen det kommande året? Kanske sitter du på en kassaposition och ändå är rädd för att missa en vidare uppgång? Ja då kan warranter vara rätt verktyg för dig! Men det fina med warranter är att man kan allokera en del av sin kassa och ändå vara med på en eventuell förnyad börsuppgång under andra halvåret!

Société Generale erbjuder av rad olika warranter på OMXS30, med olika lösenpriser och slutdatum. Ponera att du anser att börsen lika gärna skulle kunna fortsätta upp 2800 i december, vilket skulle vara +8% från idag och +5.8% från den tidigare rekordnivån som sattes förra veckan.

Låt oss kika på OMX4L 2800SG, det vill säga en köpwarrant med lösenpris 2800 i december 2024. Den kostar just nu 48 öre och har därmed en break-even på 2848 den 20/12. Stänger OMX på 2800 eller där under kommer positionen att vara värd 0 kr eftersom både realvärde och tidsvärde då är noll. Men låt säga att OMX tar igen den senaste veckans nedgång kommande månaden och att sista juni stänger på 2648. Ja i ett sådant scenario är denna köpwarrant allt annat lika +20% till 59 öre. Det fina med warranter från SG är att vi kan analysera och laborera med olika utfall i deras warrantkalkylator, så spara gärna den som ett bokmärke för framtida användning!

Låt säga att vi får en riktigt stark börs i Q3 och OMXS30 når 2800 den sista september. Det skulle innebära en uppgång på +8.2% på fyra månader och det har vi sett innan inte är någon omöjlighet. I ett sådant skede skulle denna warrant allt annat lika handlas på 84 öre (+75%).

Alla förslag ovan är exempel på hur jag själv sitter och jobbar på scenarioanalyser och som alltid skiljer sig risktolerans åt från person till person. Köp inte sådant som du inte är bekväm med, men jag hoppas att denna artikel öppnat ögonen för ett instrument som kan vara intressant. Självklart kan man också göra tvärtom. Det vill säga köpa en säljwarrant för att hedga sin portfölj. Mer om det en annan gång!

DISCLAIMER: HANDEL MED VÄRDEPAPPER INNEBÄR ALLTID EN RISK! Presentationen av de nämnda produkterna är endast i informationssyfte och representerar ett utdrag ur Société Générales totala erbjudande och utgör inte en investeringsrekommendation. Produktens värde kan både minska och öka och du riskerar att förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. Denna marknadsföringskommunikation är avsedd för professionella och sofistikerade icke-professionella investerare med hemvist i Sverige. Informationen i denna marknadsföringskommunikation är endast vägledande och har inget kontraktsvärde. De finansiella instrument som nämns beskrivs endast kortfattat. Innan investerare investerar bör de ta del av dokumentet med nyckelinformation (KID), grundprospektet och de slutliga villkoren som publiceras på webbplatsen warrants.societegenerale.se, särskilt avsnittet “Riskfaktorer” i grundprospektet. Informationen i denna marknadsföringskommunikation är endast avsedd för informations ändamål och är inte en rekommendation att köpa eller sälja något finansiellt instrument. Det får inte under några omständigheter ersätta professionell rådgivning i samband med något som ingår i kommunikationen, eftersom det kanske inte är lämpligt för alla investerare. Investerare bör fatta sina egna investeringsbeslut utifrån sina specifika investeringsmål och sin ekonomiska situation och använda sig av oberoende rådgivare om de anser det nödvändigt. Handel med börshandlade produkter kräver ständig övervakning av positionen. Börshandlade produkter innebär en hög risk om de inte hanteras på rätt sätt och är en produkt som inte är okomplicerad och kan vara svår att förstå. Tidigare resultat är inte en indikator på framtida resultat. Denna marknadsföringskommunikation är utgiven av Societe Generales Frankfurt filial. Societe Generale är ett franskt kreditinstitut som övervakas av Autorité de Contrôle Prudentiel et de Résolution (ACPR), kontrolleras av Autorité des Marchés Financiers (AMF) och under Europeiska centralbankens (ECB) tillsyn. Information om vilka föreskrifter som vi omfattas av tillhandahålls efter begäran. Informationen på den här sidan producerades den 9 april 2024.


ANNONS

Rekommenderat

Se alla
19 juni Emma på IG
En händelserik sommar att vänta
IG:s marknadsanalytiker Carl-Henrik Söderberg ser fram emot vad sommaren 2024 kan bjuda på. Investerare börjar…
18 juni Societe Generale
NYTT! SOCIETE GENERALE LANSERAR WARRANTER MED LÅNGA LÖPTIDER
Med warranter kan risktoleranta investerare satsa på stigande eller fallande priser på en underliggande tillgång.…
14 juni David Bagge
Köper Bitcoin!
Vi har tidigare varit inne i Bitcoin i två rundor under året där det första affärscaset (23 feb - 13 mars) gav…