David Bagge 26 september

Här kommer oktober!

Sommarhaussen är borta sedan länge och de amerikanska börserna är nu tillbaka på samma nivåer som början av juni. Andra halvan av september är vanligtvis den svagaste perioden på året, något som vi skrivit om sedan början på månaden (här). Detta år ser inte ut att bli någon undantag. Vi vet att säsongsmönstret inom kort svänger positivt (här). I närtid finns flera hot som kan spä på börssentimentet negativt, inte minst en potentiell amerikansk government shutdown den 1 oktober. Blir det fallet tror jag dock med en ännu större tilltro att Fed är klara med sina räntehöjningar, eftersom en shutdown skulle innebära att Feds insamling av data blir svårare.

Nåväl. Här kommer tre spaningar för oktober från Ryan Detrick, Chief Market Strategist på Carson Group. Och de är bullish!

Hur har oktober sett ut de år när både augusti och september bjudit på nedgångar om minst -1%? De senaste tre tillfällena har inneburit en mycket bullish oktober!

Förra året steg S&P 500 +8% i oktober, under 2015 blev facit +8.3% och 2011 steg S&P +10.8% i oktober. Sedan slutet av 1950-talet har ett svagt augusti och september inneburit ett bättre oktober 9 gånger av 10.

De senaste 9 gångerna som S&P 500 noterade nedgångar för både augusti och september avancerade Q4 starkt vid samtliga tillfällen från 1981 med i snitt +9.1%.

Vad säger historien om Q4 generellt där S&P 500 är upp över 10% YTD? I dessa fall har Q4 de senaste 12 av 13 gångerna stigit med i snitt +6%.

Gryning för Q4-bullen runt hörnet?

Rekommenderat

Se alla
19 februari David Bagge
Dags för kortsiktiga hedgar?
Vi vet att opex-datum har en tendens att markera temporära toppar eller bottnar på börserna och att det inte är…
18 februari David Bagge
Google trends: Call options
I fredagens krönika "Party like it´s 99" skrev jag om hur börserna kan bli ett självspelande piano på uppsidan om…
16 februari David Bagge
Party like it’s 99?
Fredag morgon! Även om det regnar just denna morgon i ett gråmulet Stockholm finns det ändå ett hopp om att våren…