David Bagge 11 mars

Flaskhalsen för Datacenters?

“Boston Consulting Group tror att efterfrågan på AI och datacenters kommer att växa till 7% av den totala efterfrågan på el till i USA till 2030. För att sätta detta i ett sammanhang motsvarar det hela den elförbrukning som används för belysning i alla hemföretag och fabriker över hela USA . Det är en enorm mängd energi! De flesta traditionella datacenter som byggdes för 10 år sedan var 10 megawatt eller mindre. Idag är det inte ovanligt att se 100 megawatt datacenter. Och med våra kunder talar vi om datacenter som närma sig 1 000 megawatt. Och de kräver ström dygnet runt. Detta är något som det inte pratas tillräckligt mycket om ” – Constellation Energys VD, Joseph Dominguez

Lägg därtill att resten av västvärlden ska elektrifiera ländernas bilflottor, företag, tillverkning och gruvdrift.. Samtidigt som kärnkraftverk har lagts ner i Europa de senaste åren. Vän av ordning funderar ju på vart ifrån all energi ska komma ifrån för att lyckas med alla utsläppsmål samt bygga enorma datacenters. Blir elen den stora flaskhalsen för AI och datacenters kommande år?

Det enda vi på förhand vet om vertikala aktierörelser är att de ofta slutar i tårar en vacker dag. Vi har sett det förr och kommer att se det igen. När det sker och från vilken nivå vet vi inte, men det kommer att ske tids nog.


ANNONS

Rekommenderat

Se alla
17 juni David Bagge
S&P target 6300?
Igår publicerade vi en tabell över Wall Streets målkurser för S&P 500 vid utgången av 2024 (här). Goldman…
15 juni David Bagge
Toppish USA!?
Min vy är att vi närmar oss en större topp i marknaden kommande månader och nedan grafer tycker jag tyder på att…
14 juni PopeyeCharts
Apple Inc (AAPL) mot nya höjder?
Skribent: Popeye Charts är mitt hem på X (Twitter), där många av er kanske känner igen mig på @pop_ey_ch. Fokus…