David Bagge 10 mars

Början på slutet för AI-rallyt?

Idag är det exakt 24 år sedan IT-bubblan på Nasdaq briserade, vilket resulterade i ett fall på hela -78% fram till botten i oktober 2002.

Även om vi har långt kvar till värderingen som rådde i IT-yran, vet man att vi har kommit en lång väg när när IBM blir en AI-aktie. Förra året toppade Nvidias fwd P/E på 53x i maj och bottnade på 22x i december. Aktien handlas just nu på 33x fwd P/E.

IBM kvalar knappast in i den ligan, men aktien har gått från en värdering på 13x till 19.5x, trots att AI endast står för 400 mln USD av deras totala omsättning på 60 mdr USD. Aktien har alltså uppvärderats med +50% på AI som utgör under 7% av omsättningen. Det är således inte alls omöjligt att vi är i början på slutet för AI-hypen.

Rent flödesmässigt är det många som tagit vinster inom AI/Tech senaste veckorna. Faktum är att vi inte sett ett sånt här stort utflöde på åratal.

I fredags föll Nasdaq 100 med -2.15% från toppen fram till stängning och handelsvolymen var den högsta sedan nedgången i oktober. En temporär washout i slutet av en fyra veckors lång konsolidering eller början på något större? Veckans CPI-siffra och nästa veckas FED FOMC kommer bevakas extremt noga av marknaden..

QQQ ETF – Daily chart med kraftigt ökad volym på nedsidan i fredags samt negativa divergenser i RSI och OBV.


ANNONS

Rekommenderat

Se alla
17 juni David Bagge
S&P target 6300?
Igår publicerade vi en tabell över Wall Streets målkurser för S&P 500 vid utgången av 2024 (här). Goldman…
15 juni David Bagge
Toppish USA!?
Min vy är att vi närmar oss en större topp i marknaden kommande månader och nedan grafer tycker jag tyder på att…
14 juni PopeyeCharts
Apple Inc (AAPL) mot nya höjder?
Skribent: Popeye Charts är mitt hem på X (Twitter), där många av er kanske känner igen mig på @pop_ey_ch. Fokus…