David Bagge 18 mars

ATH för derivat!

I takt med att volatiliteten är historiskt låg och FOMO blir mer och mer påtaglig i marknaden har också handelsvolymen inom optioner skjutit i höjden till ny ATH. Att byta ut en del av sina långa innehaven i aktier och ersätta dessa med köpoptioner kan vara en lyckad strategi för den som tycker att börsen börjar bli dyr, positioneringen stretchad, sentimentet på topp och inga moln syns på himlen. Skulle börserna vända ner tappar man således den premie man lagt på optionerna, men har absoluta merparten av kapitalet kvar.

Men nedan handelsrekord är knappast resultatet av att investerare ersätter aktieinnehaven med köpoptioner utan istället resultatet av ökad gearing i marknaden och köpoptioner längre upp i pris och längre ut i tid (så att man är med om det händer). Inget fel med det och jag kör själv samma strategi, men med stor kassa på sidan och med vetskapen om att det vända väldigt fort åt andra hållet med.

Jag belyste detta fenomen i min krönika “Party like it´s -99” där jag pekade på att börsen kan bli ett självspelande piano via mängder med köpoptioner i marknader. Just nu ser den bilden ut att spela ut och pianot kommer i så fall spela fram till det en dag tystnar abrupt. Från krönikan:

Investerare jagar köpoptioner för glatta livet, vilket har potential att få börsindexen att bli som ett självspelande piano. Vi har sett det förr och kan komma att se det igen. Den typen av ”gamma squeezar” tenderar att gå snabbt uppåt och vända lika tvärt nedåt i tårar. Jag har skrivit ett gäng artiklar och krönikor på ämnet tidigare, men jag tror att det är viktigt att belysa den mekaniken igen, då det finns förutsättningar för den typen av rörelser i marknaden igen. Långt ifrån sunt, friskt och nyktert, men förutsättningarna finns där om rekylerna blir grunda och FOMO tar övertaget.

Ponera att investerare köper out of the money calls, dvs rättigheten att exempelvis köpa S&P 500 på nivåer +10% från idag (5500) i juni. En sådan option har ”delta 12,5%” idag. Lägger du 100kr på bordet, äger du de facto S&P för 12,5kr. Just eftersom det vore en onormalt stor rörelse på fyra månader i indexet. Ju högre indexet stiger under löptidens gång, desto mer ökar optionens delta och det är deltats förändring som kallas för ”gamma” i optionsvärlden.

Ökat deltat i optionen innebär att dealers måste köpa mer i det underliggande indexet för att vara ”delta neutrala” i sin risk på traden. Ju fler investerare som köper optioner, desto större bli trycket uppåt i marknaden och desto snabbare går det. Vi minns alla ”gamma-squeezarna” i Gamestop, eller Tesla back in the days och de som har glömt dessa kan förkovra sig i tidigare krönikor på ämnet (här) och (här).


ANNONS

Rekommenderat

Se alla
18 juni Societe Generale
NYTT! SOCIETE GENERALE LANSERAR WARRANTER MED LÅNGA LÖPTIDER
Med warranter kan risktoleranta investerare satsa på stigande eller fallande priser på en underliggande tillgång.…
8 juni David Bagge
Rekordstort optionsgamma!
Vi har två veckor kvar till optionslösen i juni och i vanlig ordning tenderar lösendagar som infaller i slutet av…
24 maj David Bagge
USA växlar upp inför sommarrally!
Någonstans mellan Umeå och Skellefteå, på en buss, på en väg, i en skog. Gumboda ser inte så dumt ut så här…