David Bagge 24 november

”HOLD THE LINE!!”

De senaste veckornas uppgångar kan verka verka vertikala i flera namn drivet av att hedgefonder stänger sina korta positioner i ren panik för att rädda förvaltningsresultatet mot nyår. Något som vi har belyst i flertalet artiklar på förhand innan de senaste veckornas rallyn, bland annat gällande hedgefonders blankningar (här). Däremot är vi ljusår ifrån de rörelser som minusräntor och gratis checkar gjorde under 2020-2021, vilket skapade extrema rörelser när många jobbade hemifrån och passade på att handla aktier för att dryga ut kassan. Likt ett dataspel ”kapades” enskilda aktier och spekulanterna samlades i hundratusentals över köpknappen. Allt för att inte missa uppgången.

I dagens krönika vrider vi tillbaka klockan ganska exakt 34 månader till galenskaperna i januari 2021 då vi bevittnade den största globala squeezen i modern tid! Ni minns det säkert. Alla pratade Gamestop och aktieforumet WallstreetBets. I dagens krönika tar oss mer exakt tillbaka till fredagen den 29 januari 2021, då jag på den tiden skickade ut ett veckobrev till vänner och bekanta i branschen med ambitionen att just den fredagen försöka förklara vad som hände kring Gamestop och liknande aktier och hur denna typ av galna kursrusningar ens kan uppstå. Så vrid tillbaka klockan 34 månader, häll upp kaffet, känn haussen blåsa i håret och luta er tillbaka!

29 januari 2021
Nedan går jag igenom det nya fenomenet när amerikanska retail traders highjackar blankade aktier och tvingar hedgefonder i konkurs. Och ser vi till Powells tal i onsdags kommer liknande saker att fortsätta hända under året då centralbankernas kranar med största sannolikhet kommer stå fortsatt vidöppna. Däremot är det högst troligt att vi kommer se en del regleringar kring aktieforum (oklart om det går att göra då folk kommer hitta nya väger), men också att hedgefonder inte tillåts blanka hela free floaten i enskilda aktier. Exempelvis var Game Stop blankad till 151% av free floaten i aktien.. Oklart hur man gör det (tar sista 51% via optioner?), men givet det kändes det mest som en tidsfråga innan vi skulle se en större short squeeze i en del namn. Sen tog den traden helt andra proportioner än vad man skulle kunnat ana.

En annan sida av retail-haussen är att det nu diskuteras huruvida detta fenomen utgör en systemrisk i marknaden. Vi såg i natt att Robinhood behövde ta in 1 mdr USD från befintliga investerare för att säkra likviditeten i bolaget för att kunna möta all settlement i aktier och optioner som deras kunder handlat. Läskigt att höra om att en av dessa stora spelare på den amerikanska marknaden har/hade likviditetsproblem…. Hedgefonder som fastnar på fel sida i dessa short squeezes måste dessutom likvidera sina långa innehav, vilket jag tror ha spätt på nedgångarna i en del större aktier som vi sett de senaste dagarna.

Här är en skärmdump från Reddit i veckan. Haussigt värre! – HOLD THE LINE!

Några rubriker från sista handelsveckan i januari 2021

Onsdag: *GAMESTOP RISES 76% TO $260 IN U.S. PREMARKET TRADING

Torsdag: *TRADING 212 SAYS NEW POSITIONS CANNOT BE OPENED IN GAMESTOP,AMC

Torsdag: *GAME STOP DOWN -50% SINCE INTRADAY HIGH

Fredag: *GAMESTOP RISES 143% TO $410 IN U.S. PREMARKET AFTER SOME TRADING CURBS LIFTED

Det stora amerikanska aktieforumet på Reddit – WallstreetBets har sannerligen satt stora avtryck i enskilda aktier denna vecka och i marknaden i övrigt. Ofta har det varit i aktier som är ordentligt blankade där forumets användare (2,1 miljoner) har köpt mängder med köpoptioner i aktierna. Posterboyen för allt det här är en person med psydonymen ”DeepfuckingValue” som genom sina aggressiva bet i köpoptioner ibland annat Game Stop fått se sin ”investering” växa från motsvarande 420tkr till 190 mkr (!)…  Aktietickers som är heta är GME, FIZZ, BBBY, NOK, EXPR, AMTX och VYNE. Igår gick även forumet igång på silvret som tydligen ska gå från dagens 25 usd till 1000 usd. Visst kan man skratta åt det, men man ska absolut inte underskatta det och Silver och en del mindre gruvbolag kan absolut få se ordentligt stigande kurser. Silvret är nu +8% sedan igår…

Det känns som de mer eller mindre tagit fram en liknande lista över de mest blankade mindre bolagen och betat av namn efter namn. Köpt enorma mängder köpotioner och haussat aktierna på forumet. 1999-vibbar all over!!


Denna vecka har vi sett den största short-squeezen i historien!

Understanding the trade

Här har jag lite förenklat valt att förklara kretsloppet kring när retail-traders köper optioner i blankade aktier. För att inte blanda in för många av optionsvärldens ”greker” väljer jag att enkelt angreppssätt hur allt hänger ihop. Den som vill läsa mer om de viktiga parametrarna ”delta” och ”gamma” kan med fördel göra det i min krönika från 6 oktober i år (här).

Bakgrund:

Gamestop handlades på 19 usd i början av 2021 och toppade på 482 usd den här veckan (29 dagar senare). En del privatpersoner på forums så som Reddit upptäckte att aktien var den mest blankade aktien i USA. Det innebär att om de gick ihop tillsammans och köpte aktier och köpoptioner kunde de pressa priset mycket högt i en short squeeeze (hedgefonder som har blankat måste köpa tillbaka sina sålda aktier innan förlusterna blir betydande). När då Wallstreetbets går ihop i tusentals och köper mängder av aktier och framförallt köpoptioner i Game Stop händer följande…

Hjulet börjar rulla – Gamma squeeze

I början av januari  handlades köpoptionen med strike 60 usd och lösen 21 januari på 0,07 usd. Anledningen till det ”låga” priset är att sannolikheten för ett en aktie ska gå från 19 usd till 60 usd på tre veckor är ytterst liten. I alla fall, den tradingdesken som sålde optionerna (någon av de större bankerna) måste hedga sin optionsposition genom att köpa en viss andel av Game Stop-aktier, vilket leder till ökat köptryck i aktien. Redditanvändarna märker att de får medvind i sitt köpcase och köper fler optioner… Tradingdeskarna köper fler aktier för att hedga sin ännu större optionsposition och ju närmare lösenpriset på optionerna aktien kommer desto fler underliggande aktier måste tradingdeskarna köpa. Detta då optionens ”delta” stiger och därigenom tradingdeskens åtagande mot innehavaren av köpoptionen. Hastigheten i hur en options ”delta” förändras kallas på optionsspråk för ”gamma” och fenomenet som sådant är absolut inget nytt och sker i många aktier och index hela tiden. Se exempelvis på Nasdaq i augusti 2020 när kinesiska Softbank köpte tonvis av köpoptioner på amerikanska techbolag, vilket tvingade dealingdeskarna att köpa upp hela Nasdaq med +18% på en månad. Återigen, missa inte krönikan ”Grekerna och börsen” för en djupdykning i optioner (här).

Gamma + Short squeeze = Perfect storm på uppsidan

Men skillnaden i det hårt blankade Game Stop var ju att Hedgefonder låg korta aktien med 151% av free floaten. När priset på aktien började röra sig uppåt i en allt snabbare takt vaknade även dessa och började täcka sina korta positioner… Vilket driver aktien ännu högre… bankernas tradingdeskar måste köpa fler aktier för att hedga sina optionspositioner.. Wallstreetbets skriker ”Hold the line!!” och köper ännu, osv, osv…. Hjulet ör i rullning och ger näring till sig själv. Och vips har man på ett internetforum skapat bland världens genom tidernas största gamma squeeze och short squeeze på en gång!

Jag hoppas att veckans krönika väckte gamla minnen, i viss mån var upplysande och till nöje! Minusräntor var en galenskap redan på pappret som orsakade extrema uppgångar och upptrissade värderingar. Även om jag personligen menar att kommande 7-10 åren kommer bjuda på både deflation (2024?) och kraftigt stigande inflation på nytt (2026-28?) lär centralbankerna knappast vilja gå tillbaka till minusräntor. Om så av någon anledning skulle ske kommande 24 månaderna är det många som lär försöka sig på liknande upplägg som i fallet med Game Stop. Det enda vi vet idag är att kommande åren kommer bli mycket spännande och intressanta på börserna! Jag väljer att avrunda veckans krönika här och njuta av sista dagen i solen innan det är dags för vinter och kyla på hemmaplan igen.


Till nästa vecka – trevlig helg!

Rekommenderat

Se alla
16 februari David Bagge
Party like it’s 99?
Fredag morgon! Även om det regnar just denna morgon i ett gråmulet Stockholm finns det ändå ett hopp om att våren…
9 februari Marketmate
Inflation och skuldsättning i fokus!
Skribent: Streiff är tillbaka med sin andra gästkrönika på Marketmate! Hans debutkrönika från den 12 januari…
2 februari David Bagge
Kinaspecial – Dags för draken att flyga!?
Den kinesiska aktiemarknaden är i fritt fall och årets nedgång stämplar in det fjärde året i rad med fallande…