David Bagge 2 november

Uppdatering på CTAs

I tisdags handlade Dagens graf om CTAs ordentligt negativa positionering i amerikanska- och globala aktier i stort. För er som missade denna finns den att läsa i arkivet tillsammans med ytterligare 100 artiklar eller på snabblänken (här).

Ikväll kikar vi på potentiella flöden från dessa. Enligt estimat från Goldman Sachs kommer CTAs att sälja -40 bn USD i exponering på en nedåtgående marknad kommande månaden. På en oförändrad börs är de säljare av 24 bn USD i exponering. Men kickern är: På en stigande börs kommande månaden väntas de köpa exponering för hela +242 bn USD. Det vill säga 6x mer än vad de kan tänkas sälja på en svag marknad.

Det blir extra intressant när vi samtidigt kikar på potentiella flöden från CTAs i amerikanska långa obligationer (treasuries). Vi vet sedan tidigare att både hedgefonder och systematiska strategier är short bonds. Dessutom med stor size. Om priset på obligationena skulle stiga kommande månaden (långränta ner) räknar GS med att CTAs kan komma att köpa obligationer för hela +425bn USD. Så visst kan det bli en hygglig squeeze av det här om det vill sig! Det är också när positioneringen ser ut som den gör nu som S&P 500 kan studsa +5% på en vecka som är facit fram till ikväll från i fredags. En short squeeze deluxe!

Rekommenderat

Se alla
21 februari David Bagge
Kina: Många som stoppades ur på botten
Liksom i alla länder är det många som handlar aktier med belåning för att kunna investera ett större kapital. En…
20 februari David Bagge
Nvidia – Rapport imorgon onsdag!
Är det en aktie som har möjlighet att skapa en del volatilitet på index så är det Nvidia! Som sista bolag ut att…
16 februari David Bagge
Sektorer och positionering
Andreas Steno på Steno Research påminner oss om nedan graf som visar på att OM USA står inför en ny cyklisk…