Marketmate 24 april

SP500 Elliott Wave

Skribent: Sverker Ericson. Privatinvesterare på heltid. Dagliga analyser sedan 1980-talet. Använder sig av Buffett/Graham-analys på långsiktiga innehav. Teknisk analys med fokus på Elliott Wave på kortare innehavstid så som swing trading. Sverkers debutartikel på Marketmate om Elliott Wave finner ni (här).

Jag känner att det nu har blivit dags för en uppföljning av utvecklingen för amerikanska SP500 indexet.

Vi har ju fått en nedgång i indexet senaste veckorna. Är då detta bara en tillfällig rekyl, under marschen upp mot en sedvanlig majtopp , eller har vi sett starten på en tidigarelagd vändning nedåt för marknaderna?

Jag tror tyvärr på det senare alternativet. Åtminstone för USA. Europa visar starkare tendenser och kan följa det normala årsmönstret.

En av anledningarna till min pessimism för USA börserna är chartbilden på SP500 indexet.

Vi ser i veckochartet att vi fått candle mönstret ”Three Black Crows”, vilket är ett rätt stabilt tecken på toppformation.

Denna formation kommer som avslutning på den långa 5:e vågen som inleddes i oktober. Dessa vågor brukar i normalfallet avslutas vid den övre trendlinjen i diagrammet, men denna gång fick vi en ”throw over”, som Elliott säger, och vågen blev förlängd.

Dessa 5:e vågs förlängningar kan enligt litteraturen nå en längd av 1,618 x våg 1-3, dvs upp till en indexnivå av 5900. Det finns även beskrivet att de kan nå 2,618 x våg 4, vilket är ungefär lika högt.

Nu har indexet stannat på 1,0 x våg 1-3, dvs lite kortare än max utveckling, men ändå en mkt stark utveckling!

Själva förlängningen startade vid årsskiftet när SP500 gick in i sin ”throw over”.

Denna startpunkt är viktig att identifiera, då nedgången från toppen oftast snabbt letar sig tillbaka dit ned. I detta fall, ned till nivå 4700.

När man får en 5:e vågs förlängning i nytt territorium skall denna extension bli ”retraced twice” enligt Elliott. Dvs först en nedgång till starten för förlängningen (se diagrammet) och sedan ska denna nedgång bli ”retraced” av en uppgång mot toppen.

Om detta mönster stämmer så kan man förvänta sig en rätt snabb nedgång till 4700 och därefter ett återbesök av toppen vid 5200.

Just nu är marknaden översåld och det kan säker bli en studs uppåt innan fallet mot 4700 tar vid.

Jag kommer nu hårdbevaka nivåerna enligt ovan och försöka swingtrejda dom om övrig TA stöder utvecklingen.

Tidsmässigt är det svårt att avgöra hur lång tid detta tar, men min gissning är att hela rörelsen ned och därefter upp kan ta ca 2 månader i anspråk.

Oavsett anser jag att det kommer finnas bra lägen kommande månader att handla runt den här marknaden, från både lång- och kortsidan.

Lastning…

Så här skriver R.N Elliott i sin bok Natures Law om det som jag belyser ovan:

Som vanligt gäller att marknadsplanen snabbt kan förändras av yttre påverkan, men det är så här jag för närvarande ser på indexutvecklingen för SP500.

På återhörande!

Sverker Ericson


ANNONS

Rekommenderat

Se alla
20 juni PopeyeCharts
Uppföljning av TSLA, NVDA
Skribent: Popeye Charts är mitt hem på X (Twitter), där många av er kanske känner igen mig på @pop_ey_ch. Fokus…
14 juni PopeyeCharts
Apple Inc (AAPL) mot nya höjder?
Skribent: Popeye Charts är mitt hem på X (Twitter), där många av er kanske känner igen mig på @pop_ey_ch. Fokus…
7 juni PopeyeCharts
Swings i Sojabönor (SOYBN)
Skribent: Popeye Charts är mitt hem på X (Twitter), där många av er kanske känner igen mig på @pop_ey_ch. Fokus…