Marketmate 9 februari

SP500 ELLIOTT WAVE – Potentiell target 5900!

Skribent: Sverker Ericson. Privatinvesterare på heltid. Dagliga analyser sedan 1980-talet. Använder sig av Buffett/Graham-analys på långsiktiga innehav. Teknisk analys med fokus på Elliott Wave på kortare innehavstid så som swing trading. Sverkers debutartikel på marketmate om Elliott Wave finner ni (här).

Här följer en uppföljning av min tidigare artikel om Elliott wave och utvecklingen för det amerikanska SP500 indexet.  

SP500 visar fin styrka i 5:e vågen och indexet letar sig nu fortsatt vidare upp i diagrammen. Vågen har gått in i en förlängning (5x). 

Den 5:e vågen är ju avslutningsdelen av en impulsrörelse uppåt, och i början av januari låg indexet vid övre kanaltaket och vågen hade uppnått en längd som motsvarade längden för våg 1. Därmed var minimikraven för en komplett 5-vågsrörelse uppåt uppfyllda och marknaden således inne i en känslig fas med möjlig toppkänning. En trippelnegativ RSI divergens i daily förstärkte bilden av en toppformation och jag påbörjade en anpassning av portföljen till en vändning nedåt för marknaderna. 

Den 19/1 avslutade jag dock den aktiviteten då den negativa RSI divergensen bröts upp och indexet gick över kanaltaket under rätt hög omsättning. 

Vi fick då starten av en ”5:th wave extension”. En förlängd 5:e våg. 

Denna utveckling är inte alls ovanlig och i de flesta fall är en av impulsvågorna 1,3 och 5 förlängd. Dock är aldrig 2 vågor i samma impuls förlängda. I och med att våg 1 och 3 var normallånga så var det onekligen upplagt för att våg 5 skulle bli en ”5:th wave extension”. 

Dessa förlängningar består i sin tur av 5 undervågor, som nu letar sig uppåt i charten. 

Det finns intressant statistik kring förlängda 5:e vågor i litteraturen och t ex Prechter rapporterar att denna typ av våg normalt når 1,618 gånger längden av våg 1-3. Detta innebär att totallängden för denna förlängda våg 5 kan uppgå till 1783 punkter och nå ända upp till trakterna runt 5900 innan detta rally är över. 

Det låter mycket och personligen ser jag detta mer som en potential för marknaden än som ett mål ristat i sten. 

Kanske når vi ända dit i samband med att Powell gör sin första efterlängtade räntesänkning under våren.  

Starten på förlängningen är viktig att identifiera, då det efterföljande raset rätt snabbt brukar leta sig ned till den nivån. Uppföljning och uppdateringar följer! 

Trevlig helg och på återseende!

Mvh Sverker

Rekommenderat

Se alla
22 februari David Bagge
US: Levels to watch!
Efter gårdagens rapport från Nvidia tar nu de amerikanska börserna nu fart! Nedan följer grafer på…
19 februari David Bagge
Dags för kortsiktiga hedgar?
Vi vet att opex-datum har en tendens att markera temporära toppar eller bottnar på börserna och att det inte är…
18 februari David Bagge
Google trends: Call options
I fredagens krönika "Party like it´s 99" skrev jag om hur börserna kan bli ett självspelande piano på uppsidan om…