David Bagge 10 oktober

Oops they did it again..

I fredagens krönika om gamma (här) skrev jag om hur investerare tenderar att köpa skydd i form av säljoptioner när börserna redan gått ner. Det är få som köper skydd när himlen är molnfri och säljoptioner generellt är betydligt billigare då volatiliteten är låg. Ser vi till put/call-ratio så steg denna markant under förra veckan (blå linje) och peakade precis där S&P 500 bottnade den gången.

Nu tvingas investerare istället paniksälja sina säljoptioner för att rädda det lilla värde som finns kvar. Och vi får en put/call-ratio som faller kraftigt. För kraftigt kanske? Ni som läst krönikan vet också att om många säljoptioner stängs i marknaden så kommer market makers att köpa tillbaka tidigare sålda indexterminer och vi får denna typ av squeezar uppåt.

Är dock börserna redan ”out of the woods”? Jag har en känsla av att vi kan se en final sell-off in mot nästa vecka och som worse case mot slutet av oktober. Risken är relativt hög tycker jag att 4200-nivån utmanas på nytt och om den bryts bör vi kunna se en snabb avslutande panik med ordentlig volymökning under 1-2 sessioner. Innan ett mer bullish Q4 tar vid.

Rekommenderat

Se alla
18 februari David Bagge
Google trends: Call options
I fredagens krönika "Party like it´s 99" skrev jag om hur börserna kan bli ett självspelande piano på uppsidan om…
16 februari David Bagge
Party like it’s 99?
Fredag morgon! Även om det regnar just denna morgon i ett gråmulet Stockholm finns det ändå ett hopp om att våren…
13 februari David Bagge
Inför Opex på fredag!
Nu på fredag har vi årets andra optionslösen och jämfört med förra månadens lösen är nu dealers extremt…