Marketmate 6 februari

Dags att köpa förnybart..?!

Skribent: Marcus. Tidigare förvaltare av diskretionära mandat med 20 års erfarenhet i branschen. Fokuserar på fundamental analys. Marcus har tidigare skrivit om Atlas Copco (sälj), Clas Ohlson (sälj), Emerging Markets (köp) och Lundbeck (köp). Hans senaste inlägg om Lundbeck finner ni (här).

För en månad sen avslutades Cop 28 i Dubai, av alla städer, och det går väl inte till historien som det mest progressiva klimatmötet även om en del intressanta överenskommelser slöts. Den mest intressanta var onekligen att de enades om att fasa ut fossila bränslen till förmån för förnybar energi. Visst djävulens advokat kan påpeka att inget bindande avtal är skrivit men andemeningen är tydlig. Vad finns där då för fördelar förutom de klimatpositiva? Förnybara energikällor kan utnyttjas under lång tid utan att utarma naturresurserna. Minskad energisårbarhet dvs energin kan produceras mer lokalt och du sitter inte i knäet på diverse despoter.. Den kanske bästa orsaken är kostnaden.

Som vi ser ovan är förnybar energi väldigt konkurrenskraftig mot de fossila bränslen. Kritik finns för energislagets oförutsägbarhet dvs solen skiner inte alltid och vad gör vi en kall stilla vinterdag när det inte blåser.. Självklart kommer vi behöva stöd från främst kärnkraft tills energilagring fungerar i större skala.

Andelen förnybar energi i Europa är fortfarande alldeles för liten för att nå klimatneutralitet senast 2050. För att EU ska kunna uppnå sina klimatmål per 2030, behöver produktionen av förnyelsebar energi fördubblas från nuvarande nivå. Detta faktum bidrar till den goda tillväxten senaste åren på 10-15% årligen troligen kommer överträffas.

Finns där någon anledning förutom nämnda att köpa renewables? Ja en av dem är värderingen. Ni kommer kanske ihåg 2020-21 då QE-paketen drev upp värderingarna på bl.a de nordiska bolagen såsom exvis Vestas, Örsted, Nibe samt Scatec Solar till pe-tal på 60-80 ggr. Tveklöst inte hållbart samtidigt som vi efter det fick en kraftig ränteuppgång vilket gjorde värderingen ohållbar.

Nu är läget ett annat och sektorn handlas till rabatt mot bl.a Världsindex och till och med lite billigare än Europaindex och detta trots deras strukturellt goda tillväxt. En annan positiv aspekt förutom värderingen är att ”hypen” kring dessa har avtagit.

Denna undersökning går ju inte att rakt av likställa med allokeringen till sektorn men troligen har den kommit ner rejält vilket ger en potential. Börserna världen över har generellt återhämtat sig bra med renewables som ett undantag.  Här nedan;

Slutligen är där ytterligare en stark anledning till att köpa denna sektorn och det är de kommande räntesänkningarna. Förutom fastigheter finns där få sektorer förutom renewables som gynnas mer operationellt av dessa då belåningen är relativt hög inom denna sektorn.

Slutsats; Ja det är dags att köpa!

Vad handla?

Den som vill handla Renewable Energy som ett index utan att köpa enskilda aktier i sektorn kan göra det via exempelvis TRACK ERIX SG som följer nedan index utan hävstång (1.0).

Graf: European Renewable Energy Index (TR – EUR) Weekly Chart

Rekommenderat

Se alla
16 februari David Bagge
Sektorer och positionering
Andreas Steno på Steno Research påminner oss om nedan graf som visar på att OM USA står inför en ny cyklisk…
16 februari Societe Generale
Så kan du delta i sektorer och geografier med hävtångseffekt
Mini Futures ger investerare möjlighet att exponera sig mot vissa underliggande tillgångar som kan vara svåra att…
7 februari David Bagge
Techdominansen fortsätter..
Topp 10 amerikanska aktier står för 86% av indexuppgången i år.. JPM Market Intelligence team kommenterar…