David Bagge 12 september

Dags att kika på volatilitet?

VIX

Börserna handlas avvaktande inför morgondagens amerikanska inflationssiffra för augusti (kl 1430). En större avvikelse åt något håll kan ge en större rörelse som åtminstone bör kunna hålla i sig in i fredagens stora optionslösen (triple witching). Indexmässigt står vi och väger på hyfsat neutala nivåer i de flesta index som varken är översålda eller överköpta här och nu. Att ta ett stort riktningsbet på index inför en viktig datapunkt kan vara vanskligt. Däremot finns det annat man kan kika på. VIX tycker jag själv är intressant då vi närmar oss ett starkt säsongsmönster för ökad volatilitet.

Liksom börserna i stort har är volatiliteten på S&P 500 (VIX) ett säsongsmönster. Andra halvan av september och in i början på oktober har i snitt de senaste 20 åren inneburit en stigande volatilitet. Dags att börja kika på VIX från långsidan?

Rent tekniskt uppvisar VIX en tydlig positiv divergens i veckoperspektivet, vilket tyder på att nedgången avtar i styrka. VIX är ingen trendande tillgång på längre sikt så som aktier, men det brukar finnas lägen när man kan göra bra affärer på att köpa eller sälja volatilitet. Jag tror att vi kan närma oss ett läge där man vill köpa volatilitet för en trade på 1-3 veckor.

Nuvarande nivå: 14.10. Stop loss placeras strax under 12.70!

Rekommenderat

Se alla
25 januari David Bagge
VIX och säsongseffekten
Liksom börserna har en vanligtvis stark period nov-april noteras också en säsongseffekt på volatiliteten (VIX).…
29 december David Bagge
Börsen 2024
Välkommen till Nyårskrönikan! Idag beskådar vi årets sista börsdag och därmed är det också dags för årets…
29 november David Bagge
Fed Funds leder volatiliteten högre?
Nedan graf från Crescat fångade mitt intresse i veckan och visar på hur högre styrräntor från Fed leder…