David Bagge 13 oktober

Vad är Marketmate?

Det är fredag igen! Äntligen! Även om just denna fredag råkar vara fredagen den 13:onde.. Du sitter laddad vid skärmen, har hittat den perfekta setupen i graferna och är redo att inkassera på ditt ljuvliga, statistiska övertag. Kaffet är upphällt och doften sprider ett välbekant lugn i rummet. Men det är ett delmoment kvar innan du med frenesi kan hamra ned F5-knappen för kung och fosterland för att följa kursens sekundvisa mikrorörelser. Du måste hitta en produkt, något att handla.

Så du gör som du alltid gör. Du loggar in på din depå hos banken eller kanske på flera banker om du sitter med slipsen knuten runt pannan i äkta Wall Street Bets-anda. Med din stora erfarenhet knappar du rappt och smärtfritt in den underliggande tillgången i något av sökfälten. Upp kommer en rad med förslag varpå du klickar på första bästa. Det är ju trotsallt vad banken rekommenderar. Det måste ju vara det bästa? Och inget courtage tar de heller. Det här blir bra, fredag och allt, tänker du och köper vanan trogen din hävstångsprodukt.

Du kan din TA och du handlar aktivt. Fipplar med telefonen när chefen inte ser. Under bordet när du äter middag med din bättre hälft. Ändå, trots starka trades med hög win rate och hög risk to reward, så checkar du ut månaden på betydligt blygsamma siffror än du väntat dig. Jåhopp, tänker du. Nåväl. Det blev ju i alla fall på plus på månaden. Man får vara nöjd med det. Sen fortsätter du som vanligt månaden därpå.

Handen på hjärtat, visst är det bekvämt med de courtagefria produkter som erbjuds hos bankerna? Inga konstigheter, inga krusiduller. Pang på bara! Men börsen är en djungel och många ETP:er är det som göms i den. Vad många inte vet är att den bekväma status quo som råder kommer med en prislapp – en nota som du som handlare får plocka upp. Och helt utan att veta om det.

Att tro att bankerna inte tjänar pengar på din handel trots courtagefria affärer är en fin tanke, men som sällan aktualiseras. Finanssektorn är ingen välgörenhetsbankett. Bankerna är liksom alla andra privata företag drivna av vinst till sina aktieägare och den vinsten måste komma från olika delar i banken. Bolån är den stora bulken, men olönsamma affärsområden inom en bank tillåts inte fortsätta speciellt många år innan ledningen tröttnar. Således måste även ETP-deskarna tjäna sina pengar för att åtminstone täcka kostanden för system, löner, pensioner och handelsrelaterade avgifter.

Tänk dig att du handlar på en större svensk matbutikkedja. Vilka produkter du än letar efter hittar du bara butikens egna märke.

”Filmjölken?” undrar personalen. ”Ja, den är här. Den kostar 50 kronor. Varsågod.”

”Men har ni ingen annan filmjölk?”

”Vad är det för fel på den här menar du?”

”Jag vill bara jämföra.”

Kvinnan i västen suckar och hänvisar dig till ballongerna och festartiklarna på rad 7. Någonstans där bakom ska det finnas annan filmjölk. Du går dit och där, bakom varorna på första raden, finner du en uppsjö med himmelsk filmjölk. Och inte nog med det, de kostar en fjärdedel av priset!

Liknelsen kan tyckas både absurd och lite löjlig – och det är precis vad den är! Både matbutiker och banker har bättre marginaler på sina egna produkter. De andra varumärkena får således inte samma exponering på hyllan. I vissa fall kanske matbutikens egen produkt i en viss kategori faktiskt är den godaste och bäst prissatta, men i andra fall kanske man vill ha en vara från ett annat märke. Om inte annat skulle man i alla fall vilja kunna jämföra de olika varumärkena innan köpet. Känna och klämma lite.

Vad är Marketmate?

Tänk om det kunde komma någon som kunde rada upp alla produkter så att man enkelt kunde se vad som stod till buds. Vilka alternativ man hade. Som ett stort Pricerunner fast för ETP-produkter. En omfattande warrantlista. En samlingsplats där du kan plocka de virtuella produkterna från hyllorna och klämma och känna på dem. Vrida på dem och väga alternativen i din hand.

Där har du Marketmate. Exakt där.

Marketmate är väldigt enkelt. Vi är en av er. Vi är en bunt med traders och ETP-handlare som ville ha en gratis hemsida där alla produkter på marknaden presenteras och kan jämföras med varandra. Inte enbart vad en viss matbutik väljer att beställa hem och exponera för kunden. Vi tror på att kunden är intelligent nog att kunna fatta egna och pålästa beslut. Och det kan man bara göra när alla korten ligger på bordet. I vissa fall är matbutikens egna varor de bästa, i andra fall inte. Och om inte annat blir alla produkter nu mer visuellt konkurrensutsatta, vilket kan leda till att butikens egna produkter blir bättre på sikt. I den miljön blir alla aktiva handlare vinnare!

Så är du en person som vill ha full koll och kontroll över din handel? Är du en person som vill spara både tid och pengar på din handel varje år? Då är Marketmate svaret på din fråga.

Din bästa polare på börsen. 

Vi på Marketmate önskar en i alla avseenden trevlig helg!

Rekommenderat

Se alla
16 februari David Bagge
Party like it’s 99?
Fredag morgon! Även om det regnar just denna morgon i ett gråmulet Stockholm finns det ändå ett hopp om att våren…
9 februari Marketmate
Inflation och skuldsättning i fokus!
Skribent: Streiff är tillbaka med sin andra gästkrönika på Marketmate! Hans debutkrönika från den 12 januari…
2 februari David Bagge
Kinaspecial – Dags för draken att flyga!?
Den kinesiska aktiemarknaden är i fritt fall och årets nedgång stämplar in det fjärde året i rad med fallande…