Marketmate 19 december

Tillväxtmarknaderna.. Finns där hopp för 2024?

Skribent: Marcus. Tidigare förvaltare av diskretionära mandat med 20 års erfarenhet i branschen. Fokuserar på fundamental analys. Ni finner förra veckans analys av Marcus (här).

Medans många av världens börser har haft ett väldigt bra år med uppgångar från +20% exempelvis SP500 och Dax till Nasdaqs +41%, har tillväxtmarknaderna haft ett blekt år med uppgång runt +3-5% och detta kommer dessutom efter 2-3 sega år med avkastning runt nollan. En stor del i förklaringen är självklart att själva motorn Kina har hackat rejält. Pandemin och hur den hanterades gjorde att tillväxten var låg, men även efter pandemin har utvecklingen varit svag.

Om vi tittar framåt finns där något som kan tala för tillväxtmarknaderna? Ja faktiskt.. En sak är inflationen, den började gå upp tidigare i denna regionen och har också börjat gå ner tidigare här exemplifierat av Kinas siffror. Detta för med sig en annan positivt aspekt och det är mer stimulerande centralbanker dvs fler som sänker än höjer styrräntan och på så vis ger medvind i ekonomin. Här har Kina redan börjat sänka räntan och stimulera. Vilket marketmate rapporterade om bland annat (här).

En annan ytterligare positiv aspekt är den fallande dollarn. Efter FEDs oväntat duvaktiga besked har den försvagats rejält och detta hjälper tillväxtmarknaderna då dessa länder ofta lånar i dollar samt att en svagare dollar ofta stimulerar råvarupriserna som driver tillväxt i regionen.

Om vi tittar på värderingen så värderas dessa marknader till PE 8-11x för 2024 mot Världsindex på PE 17x. Även på en mix av Schiller PE samt historiskt ser det billigt ut som ni ser nedan. Värdering i sig är ingen kortsiktig trigger historiskt men ger ofta en väldigt god avkastning över 3-5 år!

Om vi till den attraktiva värderingen lägger till hur sentimentet och viktning av dessa marknader samt att kreditcykeln börjar bli positiv så får vi en väldigt intressant cocktail!

Som ni ser ovan är förvaltare väldigt underviktade denna region samt att sentimentet är dystert och då finns det goda möjligheter att överraska under 2024 och ge oss en trevlig resa!

Rekommenderat

Se alla
9 februari Marketmate
Inflation och skuldsättning i fokus!
Skribent: Streiff är tillbaka med sin andra gästkrönika på Marketmate! Hans debutkrönika från den 12 januari…
17 december David Bagge
Allt har inte rusat…
Emerging Markets jämfört med amerikanska aktier noteras nu på den lägsta nivån på 50år (!). Den som vill vara…
29 december David Bagge
Börsen 2024
Välkommen till Nyårskrönikan! Idag beskådar vi årets sista börsdag och därmed är det också dags för årets…