PopeyeCharts 7 juni

Swings i Sojabönor (SOYBN)

Skribent: Popeye Charts är mitt hem på X (Twitter), där många av er kanske känner igen mig på @pop_ey_ch. Fokus på klassisk teknisk analys och Elliott Wave. Med stort intresse för finansiella marknader och aktiv handel är min förhoppning att vi tillsammans ska kunna navigera genom både korta och långa svängar på marknaden.

I onsdags delade vi ett inlägg om säsongsmönster i VIX (här), och idag följer jag upp med en analys av säsongsmönstret i sojabönor (SOYBN). Säsongsmönstret i SOYBN verkar gå hand i hand med Elliott Wave strukturen jag ser i SOYBN, vilket gör tillgången extra intressant att bevaka framöver för potentiella swingmöjligheter. I grafen nedan ser vi säsongsmönstret för SOYBN de senaste 20 åren. Den visar en stark period för SOYBN mellan september/oktober och maj/juni ett typiskt år. Observera att en tillgång inte nödvändigtvis följer säsongsmönstret varje år, men det ger oss ändå en förväntan om var en vändning kan ske under ett typiskt år. Man bör heller inte fokusera för mycket på exakta datum i grafen. Till exempel ser vi i grafen att SOYBN tenderar att vända i början av oktober; bättre att tänka sig en vändning kan ske någon gång mellan september och november ett typiskt år.

I veckografen nedan tittar vi på Elliott Wave strukturen sedan botten i maj 2019, då SOYBN avslutade den senaste björnmarknaden (september 2012 – maj 2019, -60 procent). Sedan botten i maj 2019 har vi en impulsiv våg upp, som noterade sin högsta punkt i juni 2022 runt 18,00 USD. Därefter har SOYBN korrigerat ner i en ABC struktur, ner till fibonnacinivåerna 0,5-0,618 av den impulsiva vågen. Nu är frågan om SOYBN kan vända runt september-november i år, enligt säsongsmönstret ovan.

Sett till strukturen sedan januari i år, ser jag att SOYBN fortfarande är i en korrigeringsfas, trots att den handlas runt fibonnacinivåerna 0,5-0,618. Den handlas strax över stödet för en större kanal sedan toppen av våg (3), men är fortfarande strax under VWAP från botten i maj 2019 (12,75 USD) och dessutom i en björnflagga sedan lägsta i februari. Med en MACD under 0-strecket i veckografen ovan (svagt momentum) kan man inte utesluta att SOYBN ser lägre kurser på kort sikt. Om denna syn är felaktig och SOYBN bottnade i februari i år, vill man se en etablering tillbaka över VWAP; först då kan man titta på högre kurser. I den dagliga grafen nedan tittar vi på Elliott Wave strukturen sedan toppen i juni 2022.

I grafen ovan ser vi en SMA50 som rör sig under en nedåtlutande SMA200, vilket innebär att trenden fortfarande pekar ner. I januari i år bröt SOYBN under 12.45–12.85, en nivå som tidigare fungerade som stöd men som nyligen, i maj, vände till motstånd. Sett till Elliott Wave-strukturen ser jag en potentiell våg 5 av (C) kvar på nedsidan. Med denna struktur förväntar jag mig en vändning runt 10.50–11.00 området, och om ovan säsongsmönster stämmer förväntar jag mig att denna vändning sker någon gång mellan september och november i år.

Summering sojabönor (SOYBN):

Kortsiktigt: Lägre kurser förväntas på kort sikt så länge SOYBN handlas under 12.49. En studs i närtid öppnar upp för möjlighet att gå kort i 12.00–12.30 området. Med en daglig stängning över 12.49 som stop-loss kan man då sikta på 11.20–11.35.

Långsiktigt: På längre sikt tror jag att SOYBN har god uppsida från 10.70–11.00 området. Om säsongsmönstret stämmer och vi ser en vändning runt september-november i år från nämnt område, tror jag att SOYBN ser 14.00–16.00 framåt maj-juni nästa år.

Lastning…

Elliott Wave och handel. Elliott Wave fungerar som en guide för att förutsäga prisrörelser på marknaden med hänsyn till marknadsaktörernas psykologi. För att fatta välgrundade handelsbeslut är det viktigt att använda Elliott Wave tillsammans med andra tekniska indikatorer och bekräftelse från prisstrukturer. Detta hjälper till att minska risken för felaktiga beslut. Att enbart agera baserat på att en specifik Elliott Wave-nivå eller område har nåtts kan vara riskabelt.

Önskar er en trevlig helg!

/Popeye Charts


ANNONS

Rekommenderat

Se alla
20 juni PopeyeCharts
Uppföljning av TSLA, NVDA
Skribent: Popeye Charts är mitt hem på X (Twitter), där många av er kanske känner igen mig på @pop_ey_ch. Fokus…
14 juni PopeyeCharts
Apple Inc (AAPL) mot nya höjder?
Skribent: Popeye Charts är mitt hem på X (Twitter), där många av er kanske känner igen mig på @pop_ey_ch. Fokus…
3 juni PopeyeCharts
Swings i Dow Jones Industrial Average (DJIA)
Skribent: Popeye Charts är mitt hem på X (Twitter), där många av er kanske känner igen mig på @pop_ey_ch. Fokus…