Andres Ortega June 30, 2025

AI:s energiaptit och aktierna som gynnas

I takt med att AI blir mainstream exploderar dess aptit på elektricitet och omformar kraftmarknaderna snabbare än beslutsfattarna kan reagera. Det som en gång drev sökningar och sociala medier måste nu driva massiva språkmodeller och datacenter som alltid är igång.

AI-arbetsbelastningar är mycket mer energikrävande än traditionell databehandling. Att träna bara en modell som GPT-3 använde tillräckligt med el för att driva över 1 400 amerikanska hem i en månad. Varje AI-fråga kan förbruka 10× mer energi än en Google-sökning.

År 2030 kan AI förbruka upp till 4-5% av den globala elektriciteten, enligt IEA. Enbart amerikanska datacenter kan komma att stå för 8% av den nationella energiförbrukningen, drivet av efterfrågan på inferens. Utan stora investeringar – upp till 1,4 biljoner USD – riskerar elbolagen att drabbas av stress i elnätet, avbrott och stigande priser.

För investerare är det här mer än en teknikhistoria. Det är ett maktspel. Elbolag, nätoperatörer och infrastrukturföretag som möjliggör detta skifte kan vara de obesjungna vinnarna av AI-revolutionen.

NextEra Energy (NEE):

NextEra pressade nyligen igenom intervallet 70-72 USD, bekvämt över sitt 200-dagars glidande medelvärde – vilket markerar en solid teknisk böjningspunkt Dagligt momentum, detta diagram visar ett verktyg som är anpassat för att möta den ökande efterfrågan från AI-datacenter via förnybara utbyggnader. En breakout över $ 73 på starkare volym skulle ytterligare validera den uppåtgående trenden.

 Duke Energy (DUK):

Dukes pris ligger runt 115 dollar, lite under 50- och 20-dagars glidande medelvärden, men väl stöttat över 200-dagars – vilket skapar en bas av relativ stabilitet. Diagrammet antyder att Duke är redo för en kontrollerad rebound – se upp för prisåtgärder över 50-dagars (~ $ 119) för att återstarta momentum knutet till efterfrågan på kraftinfrastruktur.

 Edison International (EIX):

EIX studsade nyligen av sitt 200-dagars märke nära $ 50 och återtog kortsiktiga glidande medelvärden – ett tidigt tecken på teknisk stabilisering. Den volymstödda återhämtningen indikerar att investerarnas intresse återvänder. EIX håller på att hitta fotfästet igen, potentiellt med stöd av energiinfrastrukturutgifter kopplade till digital tillväxt.


Författare: Andres Ortega, swing trader och medgrundare i MDB AB

Biografi: Sedan 2016 har jag aktivt handlat på börsen och fördjupat mig i marknadsdynamik genom att läsa över 300 böcker om trading, investeringar och börspsykologi. Min strategi bygger på en kombination av makroanalys för att identifiera lovande sektorer och teknisk analys för att skapa tydliga köp- och säljbeslut. Jag föredrar swingtrading och positionshandel med längre horisonter, där jag kan utnyttja både fundamentala trender och tekniska setups.

Risker
Denna information utgör varken investeringsrådgivning eller en rekommendation för investeringar, utan är en annons. All relevant information om de handelsprodukter (värdepapper) som nämns, inklusive struktur och risker, finns i grundprospektet med eventuella tillägg och slutliga villkor. Dessa dokument utgör bindande säljhandlingar och finns tillgängliga via produktlänkar. Potentiella investerare bör läsa dessa innan de tar investeringsbeslut. Dokumenten och nyckelinformationsdokumentet publiceras på utfärdarens webbplats. Godkännandet av prospektet innebär inte att värdepappren rekommenderas. Observera att värdepappren är komplexa och historisk avkastning är ingen tillförlitlig indikator för framtida resultat.

ANNONS

Rekommenderat

Se alla
June 30, 2025 David Bagge
Börsen toppar aldrig i juni!
S&P 500 och Nasdaq ser ut att stänga juni på nya rekordnivåer. Den som är rädd för att detta är den stora…
June 29, 2025 Peter Kiviniemi
Veckans marknadsöversikt: Styrka på bredden – marknaden hissar sommarseglet
Välkommen till veckans marknadsöversikt! Precis som tidigare får du alla byggstenar – konjunktursignaler,…
June 27, 2025 David Bagge
Börsen i sommar!
På måndag går sista handelsdagen på Q2 av stapeln och därmed är det dags för en ny upplaga av Kvartalskrönikan…