Marketmate 7 juni

Turbowarranter

Vad är Turbos och hur fungerar de

En Turbowarrant, även känd som ”Turbo”, är en börshandlad produkt som kan vara antingen en Turbo Long eller en Turbo Short. Unlimited Turbos är en typ av Turbo som fungerar som Mini Futures med en finansieringsnivå och en stop loss-nivå. En unik egenskap hos Unlimited Turbos är att stop loss-nivån och finansieringsnivån är samma, vilket ger en högre hävstång än en Mini Future med samma stop loss-nivå. 

För att beräkna det teoretiska priset på en Turbo Long dras finansieringsnivån från värdet på den underliggande tillgången. För att beräkna det teoretiska priset på en Turbo Short dras värdet på den underliggande tillgången istället från finansieringsnivån. Emittenten tar ut en premie som är skillnaden mellan det teoretiska priset och det av emittenten utställda priset för att skydda sig mot GAP-risken. 

En hävstång i en Turbo innebär att du får en extra utväxling på alla kursrörelser. Hävstången multiplicerar utvecklingen av den underliggande tillgången. Om priset på den underliggande tillgången ökar med +1 %, och du har en Turbo Long med en hävstång på 10, stiger Turbon med +10 % medan en Turbo Short sjunker med -10 %. Ju närmare stop loss-nivån den underliggande tillgången är, desto högre blir hävstången. 

Turbos har ingen bestämd löptid och därmed inget fastställt slutdatum. De löper vidare fram till dess att instrumentet når sin stop loss-nivå (knockas). Om priset på den underliggande tillgången når eller passerar stop loss-nivån förfaller Turbon (knockas) utan restvärde. Ratio (eller ”paritet”) möjliggör investeringar med mindre kapital och tilldelas en Turbo när den underliggande tillgången handlas för stora nominella summor.

Rekommenderat

Se alla
24 november David Bagge
”HOLD THE LINE!!”
De senaste veckornas uppgångar kan verka verka vertikala i flera namn drivet av att hedgefonder stänger sina korta…
21 november David Bagge
Stora Tradingdagen med IG – Årets tradingevent!
Glöm inte att anmäla dig till höstens event - Stora Tradingdagen 2023 som går av stapeln imorgon den 22 november.…
10 november David Bagge
Toppbestigning!
Äntligen fredag och det innebär som vanligt en ny krönika från undertecknad här på Marketmate! För två veckor…