Det stora utropstecknet för AI-haussen tidigare i år var Super Micro Computer och aktien handlades aktivt hos de svenska nätmäklarna. Mellan oktober och mars steg aktien häpnadsväckande +435%. Lagom till den maximala euforin toppade också aktien och sedan dess har SMCI fallit -60%, trots en uppgång på +35% de senaste veckorna. Bolaget släpper sin Q3-rapport den 6 november och det bör bli en välbevakad tillställning. Den som tror att aktien kan göra comeback kommande månader kan undersöka köpwarranter från Socitete Generale i SMCI.
Societe Generale erbjuder en bra spridning mellan lösenpriser och lösendatum i namnet. Nedan lista är sorterad på lösendag gällande köpwarranter och den som istället tror att de senaste veckorna uppgång mest är en “dead cat bounce” kan istället studera säljwarranter för en negativ position mot aktien. Men i exemplet nedan utgår vi från att man söker en exponering för uppgång i aktien.

Låt oss först studera SMCI i veckograf där MACD börjar förbättras från låga nivåer samtidigt som RSI9 vänt uppåt efter den tidigare positiva divergensen vid botten i slutet av september. Rent prismässigt ser inte en uppgång mot 70 usd helt otänkbart ut kommande månader.
Graf: SMCI Weekly Chart

I detta exempel anta vi att man vill ha exponering mot SMCI med lösenkurs 70 usd längre fram i tiden. Är man otroligt bullish kan man kika på SMCI4L 70SG, men då ska aktien fullkomligt explodera uppåt på Q3-rapporten den 6 november då lösendagen är den 20 december i år! För att ha tiden på sin sida skulle jag hellre kika på SMCI5L 70SG, med lösenkurs 70 usd den 19 dececember 2025. Den köpwarrranten kostar just nu ca 13.10 kr och man har 14 månader kvar till lösen.

Vi tar hjälp av Warrantkalkylatorn för att laborera olika scenarion.
I warrantkalylatorn kopieras produktens börskod in, dvs SMCI5L 70SG. Låt oss här anta att aktien går starkt i Q4 och noteras på 60 usd i mitten av januari. Volatiliteten är såklart extremt hög i denna aktie och handlas just nu med 80% implicit volatilitet. Det kan jämföras med vanliga VIX-index som noteras kring 20. Så detta är en otroligt volatil aktie och därmed är warranterna dyrare i detta namn generellt än vad de är i andra aktier och börsen i stort. Men det är ingen nyhet för de som är vana med att följa SMCI.
I detta exempel med 60 usd den 17 januari 2025 skulle köpwarranten allt annat lika vara värd 16.4kr (+25%). Den stora effekten blir såklart om aktien går extremt starkt nu i Q4. Vid en kurs på 75 usd i mitten av januari skulle warranten handla på 26.60kr allt annat lika (+103%).

Som alltid när det gäller warranter använder vi dessa som hedge eller som exponering mot en viss aktie eller index, men där vi inte lägger hela depåns värde i dessa! Däremot kan man allokera en mindre peng till denna typ av warranter istället för att köpa position i aktien och ändå uppnå samma utveckling i kronor och över. Utvecklas underliggande tillgång åt andra hållet kommer warranten med stor sannolikhet att bli värdelös. Fördelen dock med warranter med lösendag långt fram i tiden är att de inte blir lika priskänsliga i närtid som en warrant med kortare löptid. Det är för att man har tiden på sin sida, även om man får betala ett högre pris idag.
Värdet på produkterna kan sjunka avsevärt under inköpspriset på grund av förändringar i marknadsfaktorer, särskilt om värdet på den underliggande tillgången minskar eller ökar i värde. Produkterna är inte kapitalskyddade.
Emittentens kreditrisk:
Investerare är exponerade mot risken att Emittenten eller Garanten inte kan uppfylla sina åtaganden enligt produkterna. Detta kan leda till en total förlust av det investerade kapitalet. Produkterna omfattas inte av något insättningsskydd.
Risk med hävstångsprodukter:
På grund av hävstångseffekten finns en förhöjd risk för förlust, inklusive risk för totalförlust, vid investering i hävstångsprodukter såsom Bull & Bear-certifikat, Warranter, och Knock-out Warranter.
Valutarisk:
Om produktens valuta skiljer sig från den underliggande tillgångens valuta påverkas värdet på produkten även av växelkursen mellan valutorna. Detta kan leda till betydande värdefluktuationer.
Ansvarsfriskrivning:
Denna text är skriven av Marketmate.se med David Bagge som VD och med ekonomiskt stöd från Emittenten. De åsikter som uttrycks är författarens/författarnas eget ansvar och återspeglar inte nödvändigtvis Emittentens åsikter. Information i denna text är endast marknadsföring och utgör inte investeringsrådgivning.
Investeringar innebär alltid en risk. Värdet på investeringar kan både minska och öka, och du riskerar att förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. De finansiella instrument som nämns beskrivs endast kortfattat.
Besök Emittentens hemsida för att ta del av komplett produktinformation, särskilt vad gäller risker, som finns beskrivna i faktablad, basprospekt och slutliga villkor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.
Investerare bör fatta sina egna investeringsbeslut utifrån sina specifika investeringsmål och sin ekonomiska situation. Vid behov rekommenderas att konsultera en oberoende rådgivare.
Viktigt att notera:
Handel med börshandlade produkter kräver ständig övervakning av positionen. Börshandlade produkter innebär en hög risk om de inte hanteras på rätt sätt. Dessa produkter är inte enkla och kan vara svåra att förstå.
Börshandlade produkter återspeglar endast den underliggande tillgångens utveckling, med eller utan en hävstångseffekt, men ger inte investeraren några rättigheter kopplade till den underliggande tillgången.
Målgrupp och tillsynsmyndighet:
Denna marknadsföringskommunikation är avsedd för professionella och sofistikerade icke-professionella investerare med hemvist i Sverige. Tillsynen över emittenten av värdepapperen sker enligt tillämpliga regler och riktlinjer från den behöriga tillsynsmyndigheten i emittentens hemvist. Investerare kan få ytterligare information om vilka tillsynsåtgärder som omfattar emittenten på emittentens hemsida.