David Bagge 5 november

Marknadsbredd – Historien är bullish!

Vi fortsätter helgens följetong med att summera veckan som gått. Igår publicerade vi ”bästa veckans på ett år” (här). Idag fokuserar vi på bredden i marknaden eftersom det är en viktig pusselbit i att läsa av marknaden. Skulle vi sett denna starka uppgång på väldigt låg bredd (exempelvis som uppgången under sommaren i USA), skulle det vara ett negativt tecken – Men bredden var riktigt stark förra veckan!

Bred uppgång

Andel aktier på NYSE som handlades under 20-dagars glidande medelvärde gick från under 20% till över 74% på endast en vecka! En riktigt stark impuls! Vid en kommande topp vill vi sedan leta efter divergenser i bredden. Det vill säga att index fortsätter uppåt, med antal aktier som är med och drar avtar kraftigt. Där är vi inte ännu!

NYSE andel aktier över MA20

Zweig Breadth Thrust

Nästa breddindikator är än mer intressant då vi förra veckan effektuerade den väldigt ovanliga ”Zweig Breadth Thrust”. Vilken i stort innebär en stark impuls där aktier går från ett starkt översålt läge till överköpt på endast en vecka. Zweig Breadth Thrust är ovanligt och veckans signal var den 18:onde sedan 1945! Historien visar att i 94% av fallen har S&P 500 stått högre på en månads sikt med i snitt +4.8%. På tre månader är det något mer osäkert, om än högre i 76.5% av fallen, men på 6-12 månader har S&P 500 historiskt stått högre 100% av tiden med snittuppgångar på +15% respektive +23.3%. Är uppgången den senaste veckan starten på något större?

Financial conditions

Financial conditions förbättrades kraftigt förra veckan till följd av fallande USD, fallande långräntor och stigande börser. Faktum är att vi efter NFP i fredags såg den kraftigaste nedgången i för FC sedan 10 november förra året, då CPI överraskade på nedsidan. Det hjälpte risksentimentet ordentligt under fredag eftermiddag när den svenska börsen hade stängd för långhelgen.

Hedgefonder panikerar

Efter Fed-beskedet i onsdags har vi sett massiva köp av Hedgefonder i amerikanska aktier och de senaste fem dagarna har de nettoköpt aktier i en hastighet som vi inte sett sedan december 2021, enligt Goldman Sachs.

Rekommenderat

Se alla
21 februari David Bagge
Kina: Många som stoppades ur på botten
Liksom i alla länder är det många som handlar aktier med belåning för att kunna investera ett större kapital. En…
20 februari David Bagge
Nvidia – Rapport imorgon onsdag!
Är det en aktie som har möjlighet att skapa en del volatilitet på index så är det Nvidia! Som sista bolag ut att…
16 februari David Bagge
Sektorer och positionering
Andreas Steno på Steno Research påminner oss om nedan graf som visar på att OM USA står inför en ny cyklisk…