David Bagge 9 december

Arigatō no more?

I mitten av november belyste vi i vår veckovisa video att det fanns stor risk för att den japanska yenen kunde komma att stärkas ordentligt. Hittills har vi sett fyra veckors yenförstärkning mot USD. Det är viktigt att ha koll på eftersom den globala ”carry traden” ligger mot japan där utländsk kapital lånar i Japan och investerar i andra länder. Inte minst har denna trade varit aktuell de senaste åren med betydligt högre räntor i USA vs Japan. Grafen nedan är USDJPY i veckograf från mitten av november där det svarta pilen visar på tänkt riktning för valutaparet. Hittills har vyn om starkare JPY spelat ut som tänkt och nu är det dags att belysa potentiella effekter av starkaste Yen.

Hartnett noterar att en Yen-förstärkning om +10-20% historiskt har lett till ett globalt volatilitetsevent. Just nu har Yenen stärkts +6% från toppen. 1 månads volatiliteten för Yenen har rusat +34% denna vecka. Dags att bevaka JPY noga här ifrån!

Bloomberg påminner oss om att högre räntor i Japan förändrar det globala landskapet för risktillgångar. BOJ har försett globala ekonomier med likviditet genom kraftigt ackommoderande penningpolitik under många år. Genom sina stora köp av obligationer har de försett investerare med likviditet som mängder av globala mandat använder till köp av risktillgångar i västvärlden. Detta konstanta flöde av global likviditet kan komma att stanna när BOJ svänger mer hawkish.

Rekommenderat

Se alla
9 februari Marketmate
Inflation och skuldsättning i fokus!
Skribent: Streiff är tillbaka med sin andra gästkrönika på Marketmate! Hans debutkrönika från den 12 januari…
12 januari Marketmate
En (o)rolig omvärld
Skribent: Streiff. Har 25 års erfarenhet inom bygg, anläggning och fastigheter och sköter sedan 10 år tillbaka sin…
14 december David Bagge
Long USDSEK med tajt stop loss
Dollarn försvagas på bred front efter gårdagens duvaktiga Fed-besked. Sedan början av november har nu kronan…