Marketmate 15 december

Jag har gjort alla fel, men lyckades till slut!

Skribent: Patrik. Detta är hans premiärkrönika på Marketmate där han idag ger en generös återblick efter 40 år som investerare på marknaden. Misslyckanden, lärdomar, uppgångar och fall. Fyll upp kaffekoppen, luta er tillbaka och ta del av Patriks historia. Mycket nöje!

Låt mig först inleda med ett par råd som jag vill ge till nybörjare i marknaden och som jag kommer att sätta färg på i min krönika. Jag har gjort alla fel man kan göra, men trots det är jag idag ekonomiskt oberoende! Mitt liv är numera fyllt av lärdomar som jag delar med mig av i veckans krönika.

RÅD 1. Ge inte aktietips till släkt och vänner. Alla individer har olika förutsättning, riskvilja, tidshorisont, kunskapsnivå och pengar att avsätta. När någon frågar mig om tips idag brukar jag säga att jag inte ger råd. Det jag däremot uppmuntrar till är månadssparande, långsiktighet och att försöka följa marknaden i mån av tid! De som är lite mer aktiva med sin portfölj hänvisar jag till X/Twitter där jag tycker det finns otroligt många som ödmjukt delar med sig av sin kunskap.

RÅD 2. Det finns ingen helig graal. Enligt mig finns det ingen helig graal vi vanliga dödliga kan utnyttja för att med minimal ansträngning slå index och överträffa de som arbetar heltid i denna bransch. Alla de reklambanners som dyker upp allt oftare med snabba uppmuntran till vinster är inget annat än lurendrejeri. Om du inte har tiden att lägga ner på enskilda aktier så köp lämpliga fonder och låt istället tiden jobba för dig.

RÅD 3. Om du inte förstår en produkt, kasta dig inte in i leken. Det är otroligt lätt att se hur vissa produkter kan rusa och vissa bolag skjuta upp i himlen, men om man inte har tiden är du ofta sen på bollen. Investera bara i sådant du förstår, jaga inte vinsterna utan låt tiden ge dig vinsterna.

RÅD 4. Ha en bred portfölj. Jag förstår att man som nybörjare vill göra snabba vinster. Idag känns det som om att långsiktighet är bortblåst och att man lätt går ”all in” i ett förhoppningsbolag. Ytterst få lyckas. Se till att ha en bred portfölj! Om ett bolag går rejält dåligt i din portfölj ska du inte tappa större delen av portföljvärdet för det! Att sprida riskerna är något som jag lärt mig med tiden.

RÅD 5. Hitta ett jobb du trivs med, spara med måtta. Mitt tips är att hitta ett arbete du verkligen trivs med. Du lägger många timmar på jobbet och för hälsans skull är det vettigt att trivas när du går dit. Sätt undan pengar varje månad som är förbjudna att röra, de är på ditt frihetskonto om du behöver det tids nog. Du kanske älskar ditt jobb, men vill gå ner och jobba 80%, du kanske blir sjuk och då är det inte dumt att ha lite extra att ta av.

RÅD 6. FIRE kan bränna dig. Att bli ekonomiskt oberoende är självklart en fördel, men det är inte lika självklart att man för den sakens skull slutar jobba. Tänk verkligen genom vad det innebär för dig. Kanske det bästa du gjort, men kanske bara något du gör för att du kan och då kan det slå fel.

RÅD 7. Livet har sina faser. Jag har pratat med många som är mitt i karriären, barn och hus och ändå tro sig ha tid för att spekulera. Jag har suttit med byggare som lade hela lunchen på att snacka obskyra bolag, häftiga ”trades” och endast en av dessa personer hade en portfölj som var tänkt att växa över tid. De flesta är bara ute snabb klipp. Har du inte tid för börsen så välj ”säkra” bolag eller fonder som kan växa medan du gör annat. Spekulera inte bort ditt hårt intjänade kapital för att leta efter lyckoruset vid en snabb aktieaffär. Det kan lika gärna gå snabbt åt andra hållet.

Jag har nu hunnit fylla 56 år och har intresserat mig för aktier de senaste 40 åren. Det är i runda tal omkring 10 000 handelsdagar och bara det gör att jag bör ha viss erfarenhet att dela med mig av. Alla råd ni läste ovan har ni hört många gånger, men kanske inte iklädda erfarenheten som ledde mig till att faktiskt förstå vidden av dessa råd.

Jag kommer inte ihåg hur mitt intresse föddes, men jag tror att det började med Sixten M Öhmans första Point & Figure bok. Den blev en bibel för mig. Som 16 åring var teknisk analys (TA) något helt fantastiskt! Att se charten växa fram och följa signalerna var häftigt.

Med mitt enorma intresse följde jag givetvis alla bolag som Sydsvenska Dagbladet presenterade i tidningen med en dags fördröjning. Tisdag till lördag satt jag med tidningen och mina 2 pärmar fullproppade med grafer på A4 papper och satte kryss och ringar hela kvällarna.

Jag la ner ofantligt med tid och älskade formationerna som växte fram. Värre var det med pengar att kunna göra aktieaffärer med. Banken var långt ifrån uppmuntrande till att hjälpa en tonåring att göra affärer på börsen med den ringa månadspeng jag då hade.

Detta höll i sig i många år och jag träffade en tjej vars pappa avskydde allt som har med ”storkapitalet” att göra. När han såg att jag fastnade på börssidorna i tidningen skällde han ut mig! När jag sade att jag kunde rabbla alla aktuella kurser för samtliga aktier på utantill, ryckte han tidningen ur mina händer och börja läxförhöret. Jag satte alla! Det hela slutade med att han var så imponerad att han ville att jag skulle ge honom en rekommendation på en aktie som han skulle köpa.

Mitt tips föll på ett bolag som hette Parcon. Både han och jag köpte på X SEK och fick sälja på X ÖRE ett tag senare. En brutal förlustaffär och börsvärdet var mer eller mindre utplånat för Parcon. Jag minns inte längre vad som hände bolaget, men den tilltänkta svärfadern slutade i alla fall att prata med mig och tids nog tog det slut med tjejen också. Lärdom: RÅD 1. Ge inte rekommendationer till släkt och vänner

Mitt första uppköp glömmer jag aldrig! Jag låg i det militära och fick på morgonen veta att Kontorsutveckling köpts upp av Esselte. Jag var så uppe i mig själv att jag glömde sätta på basker och missade att kapten både hälsade på mig och bad mig stanna. Det blev rätt upp till kompanichefen och förklara mig. Det visade sig att han också ägde Kontorsutveckling och vi hade ett givande samtal kring börsen, varpå jag kom undan med blotta förskräckelsen.

Dock tog jag mig så illa vid mig av Parcon-misslyckandet att jag lämnade allt vad gäller aktier bakom mig. Det kan såklart också ha att göra med att annat i livet blev viktigare såsom jobb, flytta hemifrån och festa. Men mitt intresse för aktier svalnade rejält. Mina två pärmar med grafer och all min börsliteratur förstördes också i en översvämning ett par år senare, vilket jag idag tycker känns otroligt sorgligt.

Nåväl. Åren gick och Hem-PC revolutionen var ett faktum. Aktieintresset vaknade till liv igen! Jag fick upp ögonen för programmet Metastock. Detta var verkligen framtiden! Att kunna programmera och göra back trace på verkliga kurser för att se om jag kunde hitta den heliga graalen. Jag fick snabbt kontakt med andra intresserade och vi var ett gäng som bestämde oss för att med minimal insats slå börsen med hästlängder tack vare TA.

Jag arrangerade en träff nere i Malmö där vi skulle diskutera upplägget. Jag var så peppad inför detta event att jag krockade i en vägkorsning på väg med bilden ner till Malmö och min första trafikolycka var ett faktum. Som tur var skedde inget allvarligt och jag kunde ta mig vidare och jag fick arrangerat träffen. Vi slog våra kloka huvuden ihop och screenade fram 10 aktier från olika branscher som skulle ligga som bas för vårt projekt. Vi delade med oss av vår programmering, våra tankar och vilka indikatorer skulle användas och hur skulle de samverka.

Jag investerade lätt 500-1000 timmar i detta under ett par år och en kväll blev jag rent kall…. Programmeringen jag gjort slog allt annat vi tidigare gjort med hästlängder…. ÄNTLIGEN! Nu händer det! Det var bara det att jag gjort en tankevurpa, vilket innebar att jag köpte en gång och sålde aldrig…. Ridå ner!

Jag avinstallerade programmet, kastade manualen, lade ner allt vad TA heter, IGEN. Redan då borde ett ljus gått upp för mig, men det kan väl inte stämma att det bästa är att köpa och aldrig sälja? Detta var på mitten/slutet av 90 talet. Tänk om jag då köpt exempelvis Investor och inte sålt. Lärdom: RÅD 2. Det finns ingen helig graal

Det nya blev Fundamental Analys! Det bästa måste vara att göra djuplodande analyser av företag för att avgöra om de är köpvärda eller ej. Jag valde bort alla stora bolag då dessa enligt mig redan var sönderanalyserade av marknaden. Jag koncentrerade mig på mindre bolag i en snäv bransch, som exempel Riddarhyttan, NAN och Scanmining. Jag satte mig in i allt som har med prospektering och gruvdrift att göra. Lärde mig allt om släntlutningar, dagbrott och åter satt jag där med extremt många timmar investerade, men vad hjälper det när marknaden helt hade snöat in på Jonas Birgersson… (Inget ont om honom från min sida)

Jag hade köp på Riddarhyttan och NAN och sälj på Scanmining. Av någon anledning blev Scanmining medvetna om detta och jag blev hotad av en person i ledningen på bolaget som tyckte att jag var helt ute och cyklade. Till sist fick jag dock utdelning på mitt kunnande och gjorde en vinst på de aktier jag investerat i, men det var vinst i rena pengar och inte mätt till vinst kontra nerlagd tid. (För att klappa mig lite på bröstet gick Scanmining i KK och Riddarhyttan och NAN blev uppköpta)

Någonstans i denna veva kunde jag inte låta bli IT. Det bara steg och steg och någonstans vid toppen av IT-bommen bestämmer jag mig för att ta ett lån på 100.000 SEK. Jag förklarade för familjen att om jag inte kan förränta det kapitalet med 4% årligen ska jag inte hålla på med aktier. Efterhand som aktierna gick ner tog jag större och större risker för att vinna tillbaka det jag förlorat. Jag satsade på köpoptioner med hävstång. Optioner för 2-3 öre måste ha liten nedsida. Men så fel jag hade! Flera gånger…. Alla pengar blåstes iväg och av lånet fanns bara 3000kr kvar. Total flopp IGEN. Lärdom: RÅD 3. Om du inte förstår en produkt, kasta dig inte in i leken

Vid det här laget borde jag hållit mitt löfte och slutat med aktier, men icke. Det måste finnas bättre sätt! Svaret blev såklart bioteknik! Små förhoppningsbolag som kommer att lansera revolutionerade läkemedel. Detta kan inte marknaden blunda för även om bolagen i början är små och osynliga.

Om jag gått på nitar tidigare gick jag nu på nitarnas nit! Den 18 november 2003 köpte jag mitt första bioteknikbolag. Under flera år lade jag massor med tid på att förstå tekniken, olika faser, förstå hur fantastiskt bra dessa bolag kunde bli. Jag gick all in i ett bolag. Saken är klar, jag är snart multimiljonär! Äntligen!

I samma veva hade jag turen och möjligheten att få köpa det företag som jag arbetade på. Det innebar att jag behövde sälja halva aktiepositionen i bioteknikbolaget för att ha råd med insatsen till banklånet som krävdes för att kunna lösa ut de andra delägarna i företaget. Ett kort tid senare vaknar jag till nedan ras i portföljen. Bioteknikföretagets studie hade misslyckats. Ridå ner. IGEN!

Jag kan inte med ord beskriva den tomhet och hopplöshet som jag kände och jag önskar inte någon att få uppleva det. En fruktansvärd känsla. Det finns ett begrepp som heter ”unknown unknowns” och det är mer regel än undantag inom bioteknik. Det är så mycket som kan gå fel som inte går att förutse. Lärdom: RÅD 4. Ha en bred portfölj.

Efter att ha rannsakat mig själv, tittat tillbaka på min karriär inom aktiehandel visar det sig att det kanske inte var ett programmeringsfel som jag gjorde i mitten på 90-talet. Om jag då istället köpt kvalitetsbolag, med direktavkastning, och varje månad satt in en summa pengar av min lön hade jag, med minimal tidsinsats, mångdubblat min insats.

Efter min portföljkrasch fokuserade jag på mitt arbete och mitt nyköpta företag och efter bara något år kunde jag återbetala alla lån och började få aktieutdelningar från det bolaget. Jag satte också undan en hel del pengar i form av löneväxling i tjänstepensioner via en av de större nätmäklarna där jag själv kan styra hur mina pensioner ska placeras. Lärdom: RÅD 5. Hitta ett jobb du trivs med, spara med måtta.

Som synes i diagrammet nedan har jag satsat mer och mer på kvalitetsbolag med aktieutdelning och jag har återinvesterat utdelningen. Dessa pengar kändes på något sätt mer värda och jag började investera på ett betydligt mer vettigt sätt. Jag satte upp en portföljstrategi där jag tog 10% av värdet och satte in i en egen ISK. Dessa pengar är mina lekpengar, då jag fortfarande inte riktigt kunde släppa detta med bioteknik. Min regel är också att om ett bolag stiger skalar jag ner positionen så att lekportföljen fortfarande är cirka 10% av min totala portfölj. Om bolagen i denna portfölj sjunker får jag inte skjuta till mer pengar.

Till sist lyckades jag göra en bra bioteknikaffär. Det kom bra nyheter, och det blev en omotiverad hysteri i aktien. Som jag ser det var det många nybörjare som kastade sig på ett rusande tåg. Jag förstod inte logiken i uppgången och passade på att skala ner positionen på den styrkan. Det kommer sannolikt att vara min absolut bästa affär någonsin! Jag ser det inte som skicklighet utan som ren tur. Däremot var det erfarenheten av alla mina tidigare misstag som gjorde att jag vågade skala ner och på så sätt göra en fantastisk affär.

När Corona kom 2020 arbetade jag mycket hemifrån. Oväntat tappade jag lusten till mitt företag. Jag var säker på att jag skulle jobba till 65 då jag älskar bolaget, de anställda och alla skratt och djävulskap vi hade för oss. Jag kände snabbt att jag inte längre gjorde mitt bästa och då ville jag inte vara kvar utan sålde bolaget till de anställda.

Med en bra bioteknikaffär i ryggen, aktieutdelningar samt försäljning av bolaget är jag idag ekonomiskt oberoende. Jag hade lyckats med FIRE (Financially Independent, Retire Early), om nu early stämmer på en vid tillfället 54-åring… Det är kanske mångas dröm, men det är inte en enkel omställning. Trots att jag har många hobbys uppstod en tomhet, en känsla av att inte vara behövd. Ett dåligt samvete av att inte göra något vettigt på en hel dag.

Då kom beroendet av börsen krypande. Nu kan jag äntligen bli daytrader! Bli en av alla de proffs som man följer på X (twitter), ha all tid i världen att lära mig hur allt hänger ihop. Förvalta mitt kapital ytterligare. Jag kan med enkelhet räkna upp 50 personer på X som jag är avundsjuk på för deras kunskapsnivå kring makro, mikro, ekonomi, gamma, delta, kunskap kring hur ”allt” hänger ihop.

Jag insåg snart att jag bytt ut mitt gamla jobb till ett nytt jobb. Jag var beroende av att sitta framför datorskärmarna 08:00 till 17:30 och tradingen gick inte särskilt bra. Jag märkte tydligt att mitt humör påverkades av mina affärer och familjen kände av mitt allt sämre humör. Jag fick ta mig en djup funderare på vad jag egentligen höll på med och vad det var som drog mig tillbaka till kontorsstolen. Jag konstaterade att det mest var ett dåligt samvete med att inte behöva göra något. Vad hade jag egentligen gjort för att förtjäna detta privilegium? För många ett synes trivialt problem men, oavsett, verkligt för mig. Lärdom: RÅD 6. FIRE kan bränna dig.

Under 2023 känner jag äntligen att jag landat! Jag följer börsen (en stund varje dag) och håller mig till ett mindre antal aktier, kanske runt 30 olika stora företag som jag följer i TradingView med kurslarm. Skalar ner ibland och skalar upp ibland beroende på den övergripande känslan och hur charten ser ut.
Jag använder Marketmate och veckovideon för att få bekräftelse eller mothugg på min egna marknadskänsla, samt följer en rad bra konton på X som generöst delar med sig av sin kunskap. Jag läser flera affärstidningar och håller mig uppdaterad på en rimlig nivå.

Portföljen och framförallt jag själv har aldrig mått bättre efter detta beslut! Idag tar jag mig tid att vara ute i skog och mark med hunden. Sticka iväg och fiska havsöring är helt underbart. Jag har obegränsat med byggprojekt i skogsfastigheten och jag älskar att se resultat från projekten! Lärdom: RÅD 7. Livet har sina faser

Jag har haft en otrolig tur. Om det inte varit för köpet av mitt företag och vinsterna från det hade jag fortfarande varit tvingad att arbeta, vilket förmodligen hade varit helt ok eftersom jag då inte haft något alternativ. Det är inte alla som har sådan tur som jag haft, men om jag hade lyssnat på min tankevurpa i Metastock och sparat varje månad i vettiga papper hade jag också kunnat vara där jag är idag utan eget företag och det är faktiskt något de allra flesta kan göra! Målet med denna text är som jag skrev inledningsvis att sätta färg på många råd som är självklara, men som inte alltid följs och kanske kan jag stoppa någon från att göra om de fel jag gjort.

Glöm inte att leva IDAG, du vet inte vad som står för dörren i morgon!

Trevlig helg och god jul!

/patrik641604 (Gift, 4 barn och en drös med husdjur)

Rekommenderat

Se alla
16 februari David Bagge
Party like it’s 99?
Fredag morgon! Även om det regnar just denna morgon i ett gråmulet Stockholm finns det ändå ett hopp om att våren…
9 februari Marketmate
Inflation och skuldsättning i fokus!
Skribent: Streiff är tillbaka med sin andra gästkrönika på Marketmate! Hans debutkrönika från den 12 januari…
2 februari David Bagge
Kinaspecial – Dags för draken att flyga!?
Den kinesiska aktiemarknaden är i fritt fall och årets nedgång stämplar in det fjärde året i rad med fallande…