Marketmate January 8, 2024

Köpläge i danskt läkemedelsbolag med +50% uppsida!

Skribent: Marcus. Tidigare förvaltare av diskretionära mandat med 20 års erfarenhet i branschen. Fokuserar på fundamental analys. Marcus har tidigare skrivit om Atlas Copco (sälj), Clas Ohlson (sälj) och Emerging Markets (köp). Hans senaste inlägg finner ni (här).

I vårt danska grannland görs den ena segerdansen efter den andra efter Novo Nordisk segertåg inom diabetes och numera även inom fetma vilket gjort bolaget till Europas värdefullaste börsbolag. Deras stora påverkan på dansk ekonomin gör att bolaget håller uppe den danska BNP-tillväxten på skapliga nivåer. I skuggan av denna jätte finns det ett bolag, Lundbeck som historiskt varit väldigt lyckosamma med behandlingar mot psykisk ohälsa och depression.

De hade storsäljaren Cipralex som var väldigt framgångsrik och stod för närmare 50% av försäljningen i bolaget runt 2009-2010. Detta patent gick dock ut runt 2010 och försäljningen av Cipralex har därefter rasat och Lundbeck har slitit med att hitta nya substanser och aktien har rasat från runt 90 ddk i början av 2019 till runt 33 ddk nu. 

Omsättning och vinst har stått och stampat i 7-8 år men nu börjar morgonluft skönjas och omsättningen växer igen med runt 7-9%. De preparat som växer bäst ärRexulti mot svår depression, schizofreni samt agitation hos Alzheimer sjuka och Vyepti mot migrän med en tillväxt på 20% samt 70%. Dessa 2 preparat står för närmare 30% av försäljning.

Lundbeck är attraktivt värderat!

Tittar vi framåt har de en 3-4 intressanta projekt i pipelinen under våren som kan väcka intresset för aktien åter. Framförallt de inom den biologiska delen, som också är svårare att kopiera, där vi har 2 projekt som är redo för marknadslansering.

Om vi tittar på värderingen av Lundbeck både på egna nyckeltal samt relativt peer group sticker de ut som väldigt lågt värderade dvs några framgångar med kommande projekt finns inte i kursen.

Denna värdering påminner om den AstraZeneca hade mellan 2010-2013 där kursen också stod och stampade efter bl.a Losec patentets utgång. Efter den lyckades Astra få fart på försäljningen igen och kursen stod för en imponerande resa. Detta scenario är inte otänkbart för Lundbeck givet dagens värdering och förväntningar. Med en tillväxt på 2-3% och en EBITA marginal runt historiska 17-18% ger DCF modellen en målkurs runt 70 kr. DCF modellen är ingen absolut sanning men ger en bra bild över hur låga förväntningarna är långsiktigt på bolaget. 70 kr i kurs skulle innebära p/e 15 på 2025 vilket ytterligare förstärker bilden av ett lågt värderat bolag. 

Rent teknisk handlas Lundbeck i en fallande trend, men där trendtaket utmanas omkring +10% från dagens nivåer. På nedsidan fungerar 30 dkk som en stödnivå i aktien.

Den som vill handlas Lundbeck med hävstång får leta med ljus och lykta efter produkter, men Societe General har produkter som är noterade på IG mot Lundbeck. Deras produkter finns på följande länk: https://www.marketmate.se/warrantlista/?searchValue=lundbeck

En ytterligare aspekt som kan gynna Lundbeck och defensiva sektorer är att allokeringen och den relativa värderingen är på attraktiva nivåer. Många har sökt risk och flytt de defensiva sektorerna vilket ger ett bra köpläge.

För att summera caset ger den nuvarande kursen på Lundbeck baserat på värdering, kommande lanseringar samt den låga allokeringen mot defensiva bolag en god uppsida mot åtminstone 45-50 dkk. Högre uppsida än så är även möjlig inte minst om mjuklandningen som prisas in nu blir en hårdare landning än väntat – KÖP

Viktig information
Marknadsrisk
Värdet på produkterna kan sjunka avsevärt under inköpspriset på grund av förändringar i marknadsfaktorer, särskilt om värdet på den underliggande tillgången minskar eller ökar i värde. Produkterna är inte kapitalskyddade.

Emittentens kreditrisk:
Investerare är exponerade mot risken att Emittenten eller Garanten inte kan uppfylla sina åtaganden enligt produkterna. Detta kan leda till en total förlust av det investerade kapitalet. Produkterna omfattas inte av något insättningsskydd.

Risk med hävstångsprodukter:
På grund av hävstångseffekten finns en förhöjd risk för förlust, inklusive risk för totalförlust, vid investering i hävstångsprodukter såsom Bull & Bear-certifikat, Warranter, och Knock-out Warranter.

Valutarisk:
Om produktens valuta skiljer sig från den underliggande tillgångens valuta påverkas värdet på produkten även av växelkursen mellan valutorna. Detta kan leda till betydande värdefluktuationer.

Ansvarsfriskrivning:
Denna text är skriven av Marketmate.se med David Bagge som VD och med ekonomiskt stöd från Emittenten. De åsikter som uttrycks är författarens/författarnas eget ansvar och återspeglar inte nödvändigtvis Emittentens åsikter. Information i denna text är endast marknadsföring och utgör inte investeringsrådgivning.
Investeringar innebär alltid en risk. Värdet på investeringar kan både minska och öka, och du riskerar att förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. De finansiella instrument som nämns beskrivs endast kortfattat.
Besök Emittentens hemsida för att ta del av komplett produktinformation, särskilt vad gäller risker, som finns beskrivna i faktablad, basprospekt och slutliga villkor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.
Investerare bör fatta sina egna investeringsbeslut utifrån sina specifika investeringsmål och sin ekonomiska situation. Vid behov rekommenderas att konsultera en oberoende rådgivare.

Viktigt att notera:
Handel med börshandlade produkter kräver ständig övervakning av positionen. Börshandlade produkter innebär en hög risk om de inte hanteras på rätt sätt. Dessa produkter är inte enkla och kan vara svåra att förstå.
Börshandlade produkter återspeglar endast den underliggande tillgångens utveckling, med eller utan en hävstångseffekt, men ger inte investeraren några rättigheter kopplade till den underliggande tillgången.

Målgrupp och tillsynsmyndighet:
Denna marknadsföringskommunikation är avsedd för professionella och sofistikerade icke-professionella investerare med hemvist i Sverige. Tillsynen över emittenten av värdepapperen sker enligt tillämpliga regler och riktlinjer från den behöriga tillsynsmyndigheten i emittentens hemvist. Investerare kan få ytterligare information om vilka tillsynsåtgärder som omfattar emittenten på emittentens hemsida.

ANNONS

Rekommenderat

Se alla
April 30, 2025 David Bagge
Nedsida i vinstestimat?
Även om vinstestimaten för innevarande år justerats ner i takt med nedgångarna på börserna i början på april,…
April 30, 2025 Mikrit Trading
H&M återtestar sitt 50-dagars glidande medelvärde
Denna analys utgår från ett swingtrading-perspektiv och fokuserar på ett kortare tidshorisont, där jag försöker…
April 29, 2025 PopeyeCharts
Håller hoppet i Sinch – eller tar säljarna över?
I dagens inlägg följer jag upp min tidigare analys av Sinch AB (SINCH) från den 16 januari här på Marketmate. I…