David Bagge 27 October

The botten is nådd?

Liksom Timbuktu sjunger.. “The botten is nådd, Hur långt kan man gå? Hur lågt kan man sjunka?, Hur kasst kan man må?, Kändes förjävligt innan men det börjar bli lite bättre nu min vän!”

Jag tvivlar skarpt på att Jason tänkte på börsen när han släppte denna numera klassiska låt 2003, men refrängen passar bra in på dagens krönika som ska handla just om bottnar. Genom åren har jag ofta fått frågan vad jag letar efter på marknaden för att försöka prognostisera en botten. Det tänkte jag ägna denna veckas alster åt då det återigen är den stora frågan på mångas läppar. Dessutom tror jag att börserna bottnar för Q4 innan nästa krönika publiceras. Jag ser fortsatt en uppgång på marknaderna med start inom kort som totalt bör hålla i sig in i januari med potential på minst +7-10%.

Det finns en mängd olika indikationer att ta stöd i när man söker med ljus och lykta efter en botten i detta börsmörker. Förutom att ha en tro om globala makrodrivare som den amerikanska dollarn och amerikanska långräntor kan vi ta avstamp i tekniska indikatorer som RSI, Fibonacci-nivåer och volymanalys. Det jag letar efter är helt enkelt situationer med en positiv risk/reward och där den potentiella vinsten med råge överstiger den eventuella förlusten. Likt en pokerspelare väntar vi således på rätt hand att spela för att öka våra odds till att ta hem vinstpotten på bordet. För handen på hjärtat är det precis vad kortsiktig aktiehandel eller “swing trading” handlar om.

Kan vi på förhand jobba med en kalkylerad risk, minimera vår förluster och spela rätt händer kommer depån på sikt att stadigt öka i värde. Många anser att kortsiktig handel och trading är som att kasta pil och att det är mest är tur om positionerna stiger i värde, men då har man i min värld missat hela poängen. Det är inte det som trading handlar om. Utan det utgörs istället av att fatta välkalkylerade beslut vid rätt tillfällen. Och nu tror jag att vi närmar oss ett sådant tillfälle för hösten!

Relative Strenght Index

Det första jag brukar ta avstamp i när jag analyserar marknaden är att leta efter divergenser. Vad är då det? I en fallande marknaden innebär det att screena efter tillfällen där säljtrycket i indexet eller den enskilda aktien avtar i styrka. Det kan med fördel göras med Relative Strenght Index (RSI). Den som vill läsa mer om indikatorn i sig kan göra det i vår utbildningsportal (här). Kort kan sägas att RSI mäter styrkan i den senaste rörelsen för det aktuella värdepappret eller indexet och kan appliceras på samtliga tidsperioder. Den kortsiktige tradern analyserar troligtvis 60- eller 30 minuters grafer medan den mer långsiktige swingtradern ser till dagsgrafer eller veckografer. RSI används även för att leta efter toppar i marknaden, men då denna krönika handlar om bottnar är det detta som jag kommer att fokusera på idag.

Grafen nedan visar utvecklingen för OMXS30 sedan juni 2022. Jag har ringat in de tillfällen då indexet uppvisat en tydlig positiv divergens i RSI. I exemplet använder jag mig av RSI 3, som en är kortsiktig inställning och tar hänsyn till de senaste tre periodernas (dagarnas) rörelse. I en volatil marknaden tycker jag att en kortsiktig inställning är mer användbar än den mer klassiska 14-dagar som är default på RSI på de flesta hemsidor och plattformar. Ju fler index som uppvisar samma typ av mönster desto högre är sannolikheten för en korrekt analys.

Fibonacci Retracement

Fibonacci Retracement mäter hur stor del av den senaste uppgången som tillgången har rekylerat. De nivåer som används är 23.6%, 38.2%, 50.0%, 61.8% och 78.6%. Vanligtvis rekylerar en tillgång med 38,1,-61.8% av den tidigare uppgången och ju högre siffra desto djupare rekyl eller svagare marknad. Gällande OMX har indexet nu rekylerat med 50% av uppgången från september 2022 fram till toppen den 16 juni i år. Det gör det att vi kan börja ringa in ett område där rekylen på -12% sedan i juni bör börja ebba ut och en uppgång på multipla veckor står för dörren. Jag personligen blir mycket förvånad om börsen inte står +7-10% högre i januari än vi handlar nu. Skulle uppgången endast bli omkring +5% får det betraktas som mycket svagt och skulle båda illa för våren 2024, men det lämnar vi åt en annan krönika när vi närmar oss vintern.

Kombineras RSI i exemplet ovan med Fibonacci Retracement ser vi följande bild på OMXS30. Visst kan börsen halka ner mot 2000-nivån av bara farten, men jag tror att det det vänder innan dess. Om vi nu inte redan träffade botten under torsdagen på 2037.

För STOXX50 ges följande bild där indexet nu har rekylerat 50% av uppgången samtidigt som en tydlig positiv divergens i RSI infinner sig.

S&P 500 har som vi vet varit betydligt starkare än Sverige och Europa i år drivet av de stora techbolagen. Indexet har nu rekylerat 38.2% av uppgången och på kort sikt finns såklart en risk att S&P faller hela vägen ner till 4050-nivån, men jag personligen blir förvånad om vi ser ordentligt lägre nivåer än så redan nu i höst. Skulle S&P leta sig ner mot 4000-nivån nästa vecka lär vi dock se fyrverkerier i orderböckerna och en avslutande panik i marknaden. En panik som vi i dagsläget saknar och som då sätter botten för hösten. Något som vi studerar närmare i stycket om volymanalys nedan.

Volym

Ett annat sätt att studera marknaden är via handelsvolymen. För amerikansk del kan vi med fördel kika på SPY-ETFen som följer utvecklingen på S&P 500 och som genom sin storlek är världens mest handlade ETF. Således är det mycket hög likviditet i denna och därigenom lämpar sig väl för volymanalys. Den som vill läsa mer på ämnet kan klicka in i vår utbildningsportal (här). I närheten av större bottnar på index ser vi ofta en ökad handelsvolym då investerare kastar in handduken. För SPY-ETFen innebär det omsättningsdagar på 150-190 miljoner omsatta ETFer. Där är vi inte ännu! Vi såg en ökad handelsvolym i slutet på förra veckan, men absolut inget som kan beskrivas som panik. I denna sköra marknad är det dock inte omöjligt att det sker och det bör i så fall ske i närtid!

Avslutning

Som avslutning på veckans krönika vill jag belysa amerikanska långräntan och dollarn då dessa är två nyckelspelare inom global makro och där framförallt långräntan fått stora rubriker de senaste dagarna när 10-åringen snuddade på 5%-nivån. Min vy är liksom tidigare att vi nu är inne i den absoluta slutfasen på ränteuppgången och att nästa större rörelse kommer att ske på nedsidan. Det skulle ge bra medvind för risktillgångar och primärt aktier med lång duration så som tillväxtbolag.

Amerikanska 10-årsräntan handlas i överkant på mitt tidigare utsatta “overshoot target” 4.75-.5.00% och vi ser en mycket tydlig negativ divergens i veckografen. Självklart kan vi se 5.20-.5.30% i något form av avslutande eufori, men min vy är att vi i alla fall rent tidsmässigt är inne i den absoluta slutfasen av ränteuppgången för denna gång!

En intressant spaning är att den amerikanska dollarn inte fungerat som ett “safe haven” i den senaste tidens börsturbulens. Faktum är att dollarn handlas marginellt lägre idag jämfört med höstens högsta nivå på 107.35 den 4 oktober. Den observanta läsaren ser också att dollarn bygger upp en tydlig negativ divergens i RSI i veckografen. En indikation som bekant innebär att styrkan i uppgången håller på att försvagas. Och likt en boll som kastas rakt upp i luften kommer denna att stanna upp innan den faller tillbaka mot marken. Jag anser att dollarn är nära en topp och tillsammans med en vy om fallande långräntor kommande månader kan de makroekonomiska motvindarna från dessa två komma att vända till medvind för globala börser och risksentiment. Åtminstone fram mot nyår.

Som sista bild i denna potpurri av grafer avslutar vi med att konstatera att S&P 500 följer kartan någorlunda som jag visade i Dagens Industris “Börsmorgon” den 1:a september. Även om nedgången denna vecka varit större än jag såg framför mig då. Vid tillfället hade jag med ett “Bull case” och ett “Bear case” och givet storleken på nedgångarna de senaste veckorna är nu “Bear caset” det mest troliga utfallet. Även detta skulle dock innebära en bra studs mot nyår innan nya tråkigheter och en absolut botten på S&P 500 för kommande två åren till sommaren.

Med hopp om en bra studs väljer jag härmed att sätta punkt för krönikan denna vecka. Många går på höstlov nästa vecka och på den svenska rapportfronten är det tunt under veckan till följd av detta. Men i USA händer det grejer! På onsdag 1/11 är det dags för Fed FOMC och på torsdagen släpper Apple sina siffror för kvartalet! Missa inte dessa!


Trevlig helg och tack för veckan!


ANNONS

Rekommenderat

Se alla
5 July David Bagge
Still Climbing The Wall of Worry
Semestertider och rapportperioden står för dörren, Q2 och därmed hela första halvåret är till ända. Liksom vi…
28 June Marketmate
Value Composite
Skribent: Känd från X som Moneytalks (redaktionens edit: ett konto med alldeles för få följare). Jag är…
7 June Marketmate
Fastighetsmarknaden – lugnet före stormen?
Skribent: Streiff är tillbaka denna vecka med en ny gästkrönika på Marketmate! Hans förra alster om…