Någonstans mellan Umeå och Skellefteå, på en buss, på en väg, i en skog. Gumboda ser inte så dumt ut så här års. För att flyga till Skellefteå direkt från Arlanda ville SAS debitera 7500 kronor tur/retur. Nej du, roligare än så kan man ha för de pengarna. Det fick således bli Norwegian till Umeå och regionalbussen till slutdestinationen med 80 % av SAS-resan sparad. Dessutom är det roligt med lokal sightseeing för en som aldrig varit norr om Åre … Usch, vilken stockholmare jag låter som, men jag antar att det är den bittra sanningen även om jag är en skärgårdsgrabb i grunden.

Till salu i Gumboda..

Vi har redan nått slutet av maj. Tänka sig vad fort årets första fem månader sprang förbi. För varje år känns det som att tiden går fortare och fortare och till hösten börjar äldsta dottern redan i skolan.

Det går fort på börsen med! I min förra krönika i slutet av april (här) siktade jag på en förnyad nedgång mot mitten av maj och att vi skulle få någon form av dubbelbotten i USA kring de lägsta nivåerna i april. Det optimala köpläget infann sig aldrig och istället har de amerikanska börserna rusat till nya rekordnivåer där Nasdaq 100 är +10 % sedan aprils lägsta nivåer.

Även om vi TYVÄRR inte fick en ”andra chans” att köpa svaghet i mitten av maj är min syn är liksom tidigare att framförallt den amerikanska börsen bör ha mer att ge kommande månader. Det är också rörelsen fram till hösten som lär avgöra hur uthållig denna bull market är. Får vi en snabb ”melt-up rörelse” upp mot 5700-6200 in i september kan vi mycket väl sätta en större ”blow off-topp” i marknaden, likt det vi var inne på i krönikan från februari ”party like it´s 99”. Skulle vi däremot få en lugnare sommar på (-5 %/0 %)  kan uppgången hålla i sig längre in i senhösten/januari. Men jag anser liksom tidigare att USA kommer gå in i en recession och att vi handlas i slutfasen av denna tjurmarknad! Det kommer ges betydligt bättre köplägen senare under 2025 om min vy stämmer.

Aktuella affärscase

Sedan min förra krönika i april har vi sålt positionen i Sinch då stop lossen effektuerades på bolagets Q1-rapport den 7 maj. Vi har gått lång Silver, SSAB, kort USDSEK och DAX, samt lång Getinge. Silver har exploderat på uppsidan och endast två veckor efter köpcaset tog vi hem vinst på +17 % på halva positionen och rider kvar med resten. Se alla nivåer och stoplosser i tabellen nedan.

Vad säger Bagge?

Blickar vi tillbaka till nyårskrönikan är min vy fortsatt att finansmarknaderna i sin helhet kommer utsättas för ett större eldprov någon gång de kommande fem åren. Detta eftersom Fed lär svara på en recession 2025 med vidöppna pengakranar på nytt, massiva QE-program och ordentliga räntesänkningar. Det skulle skapa en stark uppgång på börserna år 2026, men har potential att skapa en ordentlig baksmälla några år senare, speciellt givet att USAs skuldsättning redan nu ser extremt läskig ut. Inflation på 15-20 % år 2027-28? Långräntor på liknande nivåer och börser i källaren? En ordentlig återställare innan 2030 är det som lär behövas efter börsfesten från 2009. För att sedan gå in i en förnyad stark uppgång under nästa decennium. Nåväl, det är långt kvar till dess och i dagens krönika ska vi inte bli för långtgående, men jag vill ändå belysa min längre vi innan vi dyker vidare i veckans alster.

Vad säger AI?

Om man ber AI att sammanfatta börsutvecklingen så här långt i maj får man följande svar. Ändå förvånansvärt bra måste jag säga, även om jag tänkt lägga ut orden mer än så i dagens krönika samt visa på en del grafer och bilder i vanlig ordning.

”In May 2024, the stock market experienced a rollercoaster ride with several highs and lows. The Dow Jones Industrial Average managed to cross the 40,000 mark for the first time, but it couldn’t hold onto this milestone and closed below it. The Nasdaq Composite, on the other hand, hit a record high, fueled by chip stocks ahead of Nvidia’s earnings report. The S&P 500 also performed well, closing at a record high.

However, the market wasn’t without its challenges. The Dow was weighed down by more than half of its members declining on one day. Despite this, the overall trend was positive, with the S&P 500 and Nasdaq showing strong performance. The market was also buoyed by positive inflation data and the prospect of interest rate cuts.

On the commodities front, gold and silver prices hit record highs, with gold reaching $2,433.90 per troy ounce and silver settling at its highest value since 2013. The market’s focus was also on upcoming retail earnings reports, Nvidia’s earnings, and appearances from Federal Reserve officials.

Overall, May 2024 was a mixed bag for the stock market, with record highs and some pullbacks. The market was influenced by a variety of factors, including earnings reports, economic data, and the anticipation of Federal Reserve actions.”

Börsutvecklingen

Generellt kan sägas att rallyt har breddats de senaste veckorna och drivs nu på en bredare front och inte endast av large caps. Det speglar också marknadens syn på bolagens vinstttillväxt där allt mer vinst väntas komma från en bredare korg av bolag och inte endast från Big Tech framöver. Det lägger vi i den positiva vågskålen! Och givet värdering och lugnare positionering bör uppgången i de mindre bolagen komma att bestå, åtminstone kommande månader! Speciellt när allt fler centralbanker börjar sänka räntorna i sommar! Småbolagen pressas ju till skillnad från Large Caps betydligt mer av stigande räntekostnader (och konsumenter som går på knäna). Låt oss hoppas på ett tidsfönster i sommar när alla moln skingras och småbolagen kan visa framfötterna!

Är det bottenkänning i de svenska småbolagen vs storbolagen? OMX Large Cap Index har outperformat OMX Small Caps med 33 % sedan våren 2022, men sedan mitten av april har småbolagen vaknat till liv. Är det ett bottenbygge vi ser med fördel för småbolagen kommande månader? Jag tror det!

OMX Large Caps vs OMX Small Caps Weekly chart

Exkluderat vinstutvecklingen för amerikanska Big Tech skulle vinsten för S&P 500 och globala aktier i stort varit helt oförändrad de senaste två åren. Under huven stiger alltså inte vinsterna, även om man kan tro det vid första anblick av S&P 500 12m Fwd EPS (12 m framåtblickande vinst per aktie) utan vi har Tech att tacka för att trenden är uppåt!

Vad säger S&P 500?

S&P 500 i veckochartet ger att vi nu fått den förväntade studsen tillbaka till nytt ATH, även om det gått snabbare än vad jag förutspådde för en månad sedan. Liksom tidigare år bör vi få ett toppbygge som pågår under multipla månader, eller en “melt-up”. Mer om det nedan!

I månadschartet (logaritmisk) kan vi se att S&P 500 handlas i den övre delen av det långa trendintervallet från 1950-talet. Än mer intresant är också att RSI visar negativa divergenser både på kort sikt (jämfört med toppen i mars) och med en extremt tydlig negativ divergens jämfört med januari 2018. Jag är således övertygad om att vi befinner oss i slutfasen av en längre bull market, men där det gäller att inte svänga bearish för tidigt. Skulle vi se 7000-nivån som diagrammet nedan ger potential på, om än mer troligt 6200, är uppsidan fortfarande +17-32 % (!). För att vi ska få den typen av rörelse måste dock snart den amerikansk börsen lämna all form vad gravitation heter kommande månader! Men en print på 6200 i september är inte omöjligt!

Spela uppsida med warranter

VIX-index har redan checkat ut på semester och noteras nu på de lägsta nivåerna sedan 2019 (!). Således är optioner vrålbilliga ur volatilitetssynpunkt och den som vill spela en melt-up rörelse i USA kommande månader kan med fördel kika på optioner med lösenpris 15-20 % över dagens nivåer med lösendag i december eller januari. Får vi rörelsen på uppsidan till början på hösten kommer den typen av positioner komma “in the money” med flertalet månader kvar till lösen. Som svensk privatperson kan det dock vara svårt att handla optioner i USA och som tur är finns en rad warranter på Marketmate som ger samma typ av exponering, se filtrerad lista (här). Jag tror det smarta är att spela en potentiell melt-up med just warranter. Eftersom vi bör befinna oss sent i cykeln kan man samtidigt dra ner risken i sin ordinarie aktieportfölj och istället allokera en del av kassan till warranter.

Köpwarrant med lösenpris 6000 i december från Socitete Generale handlas idag kring 4kr (här).

Med Warrantkalkylatorn kan man enkelt simulera vad olika utfall på index skulle innebära för sin position. I exemplet nedan skulle (allt annat lika) warranten i exemplet handla på 18kr om S&P 500 når 6000 den 23 september.

DISCLAIMER: HANDEL MED VÄRDEPAPPER INNEBÄR ALLTID EN RISK! Presentationen av de nämnda produkterna är endast i informationssyfte och representerar ett utdrag ur Société Générales totala erbjudande och utgör inte en investeringsrekommendation. Produktens värde kan både minska och öka och du riskerar att förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. Denna marknadsföringskommunikation är avsedd för professionella och sofistikerade icke-professionella investerare med hemvist i Sverige. Informationen i denna marknadsföringskommunikation är endast vägledande och har inget kontraktsvärde. De finansiella instrument som nämns beskrivs endast kortfattat. Innan investerare investerar bör de ta del av dokumentet med nyckelinformation (KID), grundprospektet och de slutliga villkoren som publiceras på webbplatsen warrants.societegenerale.se, särskilt avsnittet “Riskfaktorer” i grundprospektet. Informationen i denna marknadsföringskommunikation är endast avsedd för informations ändamål och är inte en rekommendation att köpa eller sälja något finansiellt instrument. Det får inte under några omständigheter ersätta professionell rådgivning i samband med något som ingår i kommunikationen, eftersom det kanske inte är lämpligt för alla investerare. Investerare bör fatta sina egna investeringsbeslut utifrån sina specifika investeringsmål och sin ekonomiska situation och använda sig av oberoende rådgivare om de anser det nödvändigt. Handel med börshandlade produkter kräver ständig övervakning av positionen. Börshandlade produkter innebär en hög risk om de inte hanteras på rätt sätt och är en produkt som inte är okomplicerad och kan vara svår att förstå. Tidigare resultat är inte en indikator på framtida resultat. Denna marknadsföringskommunikation är utgiven av Societe Generales Frankfurt filial. Societe Generale är ett franskt kreditinstitut som övervakas av Autorité de Contrôle Prudentiel et de Résolution (ACPR), kontrolleras av Autorité des Marchés Financiers (AMF) och under Europeiska centralbankens (ECB) tillsyn. Information om vilka föreskrifter som vi omfattas av tillhandahålls efter begäran. Informationen på den här sidan producerades den 9 april 2024.

Late cycle?

De senaste 1-2 månaderna har defensiva sektorer som utilitites kraftigt outperformat börsen i övrigt. Kanske är det AI-trade som sprider sig (datacenters innebär utbyggnad av kraftnät och elförsörjning), men det kan också tolkas som ”late cycle” när investerare köper defensiva sektorer med båda händerna. Dessutom Dow Jones Transportation Index börjat kraftigt att underperforma S&P 500 i stort de senaste veckorna. Lägg därtill att ädelmetallerna stått på bakbenen den senaste månaden. Det rimmar väl med ”late bull cycle” i den här gamla grafen över en business cycle från Fidelity.

Nedan graf har ni sett i tidigare krönikor, men den är fortfarande högst aktuell och även uppdaterad med färsk data.  Det är en indikator från Nordea som visar när det är bra risk/reward att köpa aktier (den gav stöd till mig att trycka på köpknappen mitt under brinnande coronakrasch), men nu notera den alltså på klar ATH. Det bör således inte vara nu som du bygger upp en aktieportfölj att åtnjuta fin utveckling ifrån för kommande år! Bättre lägen kommer att komma!

Avslutningsvis: Never trust a central banker!

Waller denna vecka:  ”PROBABILITY OF A RECESSION SEEMS TO HAVE DISAPPEARED”

Det får mig osökt att tänka på Bernanke som inte heller såg någon recession på horisonten i mars 2007..

Är det bara jag (och Sarwe på Nordea) som tror på en riktigt svag print gällande USAs BNP för Q2 som presenteras i juli? Dessutom kommer den innan FEDs räntebesked samma månad. Sänker de redan i juli rent utav?

Det var allt för denna vecka! Njut av en fantastisk sommarhelg!

På återseende!

Mvh David


ANNONS

Rekommenderat

Se alla
17 juni David Bagge
S&P target 6300?
Igår publicerade vi en tabell över Wall Streets målkurser för S&P 500 vid utgången av 2024 (här). Goldman…
15 juni David Bagge
Toppish USA!?
Min vy är att vi närmar oss en större topp i marknaden kommande månader och nedan grafer tycker jag tyder på att…
14 juni PopeyeCharts
Apple Inc (AAPL) mot nya höjder?
Skribent: Popeye Charts är mitt hem på X (Twitter), där många av er kanske känner igen mig på @pop_ey_ch. Fokus…