Torsdag 25 april kl 0950: Utanför smattrar regnet mot fönsterrutan på platsen framför mig. Även jag har bokat en plats med fönster, men detta skyms av en stor grå skärm i klassisk SJ-anda. Dessutom är tydligen ”korglutningen” ur funktion, viket får effekten att kroppen pressas mot väggen i svängarna. Nåväl, det känns mer som en Ferrari än ett tåg, vilket är glädjande. Fingrarna är fortfarande frusna och plinkar över tangenterna likt istappar efter att ha väntat på tåget i 30 minuter i ett gråmulet Stockholm med påtagligt snöglopp i luften och en temperatur strax över nollstrecket. Just nu är det svårt att förstå att vi snart är inne i maj och april kan snarare beskrivas som en ovanligt kall skånsk vinter.

Vår yngsta dotter på snart två år strejkar vid påklädnaden i hallen varje morgon då även hon verkar ha satt ner foten att det får räcka nu! Att fortfarande behöva klämma ner sig i fleecekläder och vinteroverallen börjar ta emot. Fullt förståeligt eftersom hon traskat runt på förskolan i samma utstyrsel sedan november. Hoppet om vår, sol och sommar lever i allra högsta grad nu när detta ser ut att vara de sista dygnen med kyla i Stockholm för det kommande halvåret! Låt oss hoppas att det bli så för just idag känns det långt borta att båten ska sjösättas nästa helg. Det var inte länge sedan som isen lämnade bryggan nere i viken.

I sätet bredvid ligger Jonathan Jeppssons nya bok ” Mot kollapsens hjärta” som en påminnelse att man inte ska hoppas på för mycket i framtiden. Ett signerat exemplar från författaren själv – tack Jonathan! Hans förra bok ”Åtta steg mot avgrunden” belyste det massiva klimathot som planeten står inför med all den nöd och flyktingströmmar som det medför. Jeppssons nya alster handlar om tillväxtens slut och civilisationens sammanbrott. Efter att precis börjat läsa boken är det för tidigt med en fullskalig recension, men Jeppsson lyfter fram extremt viktiga ämnen som jag tycker är bra att reflektera över snarare än att streckkolla serier på Netflix. Även om The Gentlemen var otroligt bra i klassisk Guy Riche-anda.

För tänk om världen ser helt annorlunda ut om 50 år och dagens problem inte ens är en försmak om vad som väntar mänskligheten. Att varje år leva över våra tillgångar både vad gäller råvaror, pengar, mat och förnödenheter har en tendens att sluta i kaos down the road. Vårt hopp får helt enkelt tillskrivas teknologiska innovationer, vilket inte alls känns otänkbart. Däremot kan mycket komma att förändras och att exempelvis vallfärda till Marbella och medelhavet (som merparten av den svenska finansbranschen) kanske sjunger på sista versen de kommande 20 åren. Sen blir det helt enkelt för varmt där nere. Mitt Hemnet-flöde präglas snarare av sjönära ställen i södra Stockholms skärgård eller varför inte i Dalarna. Där vi tillsammans med barn och barnbarn på sikt kan koppla av på ålderns höst. Frugan köper dock inte riktigt idén om Dalarna, än.

Sverige är inte så dumt ändå..

Nåväl, efter en mer filosofisk inledning på veckans krönika går vi från det stora till det lilla och fokuserar på börsen.

Börsen

I min kvartalskrönika för Q1 (här) sammanfattade jag min syn på börsen för året i följande stycke:  ”Ser vi ytterligare +15% i Q2 på börserna kommer Q2-krönikan i slutet på juni vara betydligt mer försiktigt inställd till risk för resten av året. Då kommer jag exempelvis att köpa billiga ”kraschputtar” och säljwarranter för en stundande nedgång. Får vi en rekyl nu i närtid under våren på -5/7% bör det finnas bränsle kvar för vidare uppgångar under året. Så allt kommer bero på hur Q2 spelar ut. Just nu har jag inga indexpositioner, är lång råvarurelaterat, guld, silver och aktier som laggat uppgången i år.”

De senaste två veckorna har de amerikanska börserna fallit -6-8% efter en längre tids konsolidering under februari och mars. Det gör att vi nu har städat upp en hel del i den extremt bullish positionering som präglade marknaden i inledning på året och något som också möjliggör denna typ av snabba nedgångar. Det fanns helt enkelt inte speciellt många marginalköpare kvar i marknaden. Lägg därtill att de amerikanska bolagen befunnit sig i total blackout vad gäller aktieåterköp i väntan på att få släppa sina siffror för första kvartalet. Buybacks bryr sig inte i psykologi utan wvap-snurrorna får jobba i orderböckerna dag ut och dag in. Goldman Sachs förväntar sig att företagens totala buybacks för 2024 landar på +1,15 trn USD! En  angenäm summa som är +16% högre än 2023 , vilken såklart fungerar som en stabilisator för kurserna.

Buyback-fönstret öppnas upp från idag 26 april och ju fler bolag som rapporterar kommande veckor, desto mer kommer köpflödena tillbaka.

För svensk del har vi sett en väl avvägd sektorrotation på daglig basis mellan defensivt, verkstadsbolag och banker vilket hållit OXS30 under vingarna ackompanjerad med svag svensk krona. Faktum är att OMXS30 inklusive utdelningar handlas kring ATH. Ibland är det bra att inte ha et index som består till 40% av Big Tech. Min egna ”långsiktiga portfölj” för 2024 är +21% ytd och består bland annat av ETFer mot Guld & Silver, en Kinafond, råvarubolag så som Boliden, Lundin Mining, ett par norska oljejättar, läkemedel med Astra Zeneca och Essity som vaknat till liv senaste månaden. Behåller samtliga åtminstone till hösten.

Rapportperioden

Rent rapportmässigt har vi sett stora slag i vanlig ordning och de förvaltare som gömt sig i bank för året av rädsla att ligga överviktade konjunkturkänsliga verkstadsbolag fick ordentligt med smisk på fingrarna under onsdagen när Handelsbanken och SEB föll -12% respektive -3,7%. Samtidigt som Atlas Copco handlas på ATH efter sin starka rapport i veckan. De som varit bullish på Meta och Nvidia har fått se sina innehav dyka -18% sedan årets toppnoterinar. Eller den extremt hypade Super Micro Computer som är ner -39% sedan toppen i mars. Om det var någon där ute som hade på spreaden Kort Meta/Long Tesla över rapport är denna +34% nu. Extrema slag. Hälsosamt? Nja..

Men att AI-bolagen sett starka drawndowns båda gott för den amerikanska börsen kommande månader. Jag har svårt att se att AI-febern ebbar ut så pass snabbt och dessa aktier kan komma att studsa fint under sommaren och ge stöd till indexen. Det tillsammans med att positionering och sentimentet kylts av tycker jag talar för en stark börs när väl den här rekylen är klar. Jag tror att vi kan komma att se en avslutande rörelse på nedsidan, men att man ska testa och köpa svaghet i maj inför en bullish period juni-september. Hur högt den rörelsen tar oss återstår att se, men jag blir mycket förvånad om vi sett toppen för året i USA redan. Jag räknar således med åtminstone ett återtest av ATH, men mer troligt 5700-6000 på S&P 500 när vi går in i hösten. Den amerikanska långräntan ser ut att sjunga på sista versen på uppsida, viket även gäller styrkan i dollarn. Skulle både dessa komma ner kommande 6 månader som jag anser kommer det vara stödjande för risktillgångar och råvaror i stort, inte minst ädelmetallerna.

Förnyad uppgång för dörren!

Nedan en kortsiktig karta över S&P 500-terminen som jag jobbat med sedan i måndags. Där jag menar att vi just nu är inne i en översåld studs, men att ett nytt test på nedsidan in i maj är trolig. Skulle förra veckans lägsta nivå på 4962 brytas öppnas vägen ner mot 4871-4729, där ATH från 2022 möter upp vid 4806. Jag tror snarare att indexet vänder i övre delen av detta intervall än i det lägre. Skulle 4729 brytas är det allt mer troligt att vi sett toppen för året och att nästa runda uppåt inte kommer ta oss speciellt mycket högre än marstoppen på 5334. Även det en stabil uppgång från maj på +12%, men då gäller det att köpa i rätt läge.

En stor anledning till att jag anser att den stora toppen för multipla år inte är satt än är för att det skulle vara första gången historiskt som en topp inte föregås av ett längre toppbygge med fallande styrka i uppgången. Något som vi grafryttare brukar kalla för negativ divergens. Nedan graf på S&P 500 visar just detta. Jag anser att vi åtminstone ska återbesöka årets toppnoteringar och mer troligt sätta nya ATHs i sommar! Efter det kan det däremot vara klart på uppsidan, men det återkommer vi till i kommande krönikor.

En uppgång för perioden juni-september efter en del fortsatt turbulens i maj skulle också rimma väl med säsongsmönstret för S&P 500 under valår enligt data från Carson Investment Research som studerat utvecklingen från 1950 fram till idag.

Affärscase

Nedgången i april effektuerade tyvärr en del stop losser för mina officiella tradingcase på Marketmate, men jag måste hålla hårt i stopparna. Det värsta du kan göra som aktiv handlare (och som långsiktig investerare) är att låta förlusterna växa. Nej, det är bättre att dra plåstret, bida sin tid och komma tillbaka! Vi tog hem en riktigt fin vint i Silver med +26.5% i underliggande tillgång efter att ha ridit positionen sedan i januari. Bitcoin fortsatte ner efter effektuerad stop loss med som mest -xx% och Tesla föll -xx%, men räddades sedan av Q1-rapporten. Inte siffrorna i sig med katastrofalt kassaflöde, utan på meddelandet om att man tar upp kampen med kineserna och börjar tillverka billigare modeller redan under H1 2025.

Nuvarande case när vi år in i maj är följande och där gäller det att se över sina positioner med tanke på att rapportredaktionerna har en tendens att bli extremt stora, vilket denna veckas rapporter vittnat om på båda sidor av Atlanten.

Min ambition är att gå lång S&P 500, Nasdaq 100 och Russell 2000 kommande veckor, men jag inväntar ett läge med attraktivare risk/reward jämfört med idag. Och varför inte återbesöka Silver. Tål att tänkas på!

Med tro om fina uppgångar i sommar väljer jag att avrunda veckans krönika för april här! Tåget anländer snart till Lund där byte sker mot Helsingborg. Kvällen spenderas med Henrik Zeberg och andra investerare. Ska bli trevligt!

Önskar er alla en riktigt trevlig helg och valborgsfirande!

På återseende! /David

Rekommenderat

Se alla
12 April David Bagge
Apple!
Veckans stora utropstecken på den amerikanska börshimlen blev Apple efter torsdagens uppgång på hela +4.3%, vilket…
5 April David Bagge
Går lång Apple!
Jag har sneglat på Apple under en längre tid och med årets nedgång på -12% har den halkat efter de stora…
5 April David Bagge
Kvartalskrönika Q1 – Det är nu det avgörs!
Första kvartalet är till ända och summeras till en rekordstark period på världens börser. För amerikansk del…