David Bagge 22 september

Potentiellt säljflöde från systematiska strategier

Den amerikanska centralbanken var oväntat hawkish för kommande år där de höjde sin räntebana för 2024 till 5.1% (från 4.6%) samt 2025 till 3.9% (från 3.4%). Samt att majoriteten i Fed FOMC ser behov av ytterligare en höjning i höst. Bakgrunden är att man höjt sina BNP-prognoser för kommande åren. Marknaden ser dock gärna att räntehöjningarna är klara och svarade med ordentliga nedgångar på börserna samtidigt som den amerikanska 10-årsräntan bröt upp till nytt årshögsta, något som vi belyst som en risk i närtid (här).

Veckans ”chock” innebär att systematiska spelare som CTAs, Vol Target Funds och Risk Parity-strategier ser ut att behöva sälja aktieexponering. Teamet på Morgan Stanley Quantitative and Derivative Strategy prognostiserar att CTAs kommer att svänga till säljare av aktieindex globalt om vi inte ser en återhämtning på börserna i närtid. De lär komma att sälja även i en oförändrad marknad kommande veckor.

För kommande fem dagar estimerar de följande flöden på S&P 500. Skulle vi få en förnyad nedgång kommande dagar finns det mycket säljflöden att absorbera av resten av marknaden..

Håll i hatten och trevlig helg!

Rekommenderat

Se alla
22 februari David Bagge
US: Levels to watch!
Efter gårdagens rapport från Nvidia tar nu de amerikanska börserna nu fart! Nedan följer grafer på…
19 februari David Bagge
Dags för kortsiktiga hedgar?
Vi vet att opex-datum har en tendens att markera temporära toppar eller bottnar på börserna och att det inte är…
18 februari David Bagge
Google trends: Call options
I fredagens krönika "Party like it´s 99" skrev jag om hur börserna kan bli ett självspelande piano på uppsidan om…