David Bagge 24 september

Obligationer över aktier?

Hittills i år har aktier överpresterat långa obligationer med hästlängder på förhoppningen att den väntade recessionen istället blir en ”soft landing” eller en ”no landing”. Under första halvåret pressades även Nasdaq stadigt uppåt av revolutionen inom AI med ett starkt FOMO i marknaden att missa detta revolutionerande redskap som ska effektivisera sättet vi arbetar på i grunden.

Med en amerikansk 10-årsränta på nytt årshögsta över 4.40% börjar det dock klia i fingrarna på att kika på långa obligationer. Så längde som den amerikanska 10-åringen handlar över 4.30-4.36% och ultimat 4.00% finns fortfarande en risk att vi ser en final overshoot till 4.75-5.00% (här), men att redan nu börja kika på långa obligationer och åtminstone sätta de under bevakning bör inte vara helt fel.

Grafen nedan från Topdown Charts visar på ledande indikatorer jämfört med relationen aktier vs långa obligationer. Ska den relationen stämma bör bonds kunna överprestera aktier i H1 2024. Långa obligationer som ju dessutom har en fördel om recessionen faktiskt slår till och endast blev uppskjuten..

Rekommenderat

Se alla
12 januari Marketmate
En (o)rolig omvärld
Skribent: Streiff. Har 25 års erfarenhet inom bygg, anläggning och fastigheter och sköter sedan 10 år tillbaka sin…
29 december David Bagge
Börsen 2024
Välkommen till Nyårskrönikan! Idag beskådar vi årets sista börsdag och därmed är det också dags för årets…
6 oktober David Bagge
Största blankningen av bonds någonsin..
Enligt positioneringsdata från Deutsche Bank har nu hedgefonder byggt den största shorten i amerikanska treasuries…