Marketmate February 6, 2024

Dags att köpa förnybart..?!

Skribent: Marcus. Tidigare förvaltare av diskretionära mandat med 20 års erfarenhet i branschen. Fokuserar på fundamental analys. Marcus har tidigare skrivit om Atlas Copco (sälj), Clas Ohlson (sälj), Emerging Markets (köp) och Lundbeck (köp). Hans senaste inlägg om Lundbeck finner ni (här).

För en månad sen avslutades Cop 28 i Dubai, av alla städer, och det går väl inte till historien som det mest progressiva klimatmötet även om en del intressanta överenskommelser slöts. Den mest intressanta var onekligen att de enades om att fasa ut fossila bränslen till förmån för förnybar energi. Visst djävulens advokat kan påpeka att inget bindande avtal är skrivit men andemeningen är tydlig. Vad finns där då för fördelar förutom de klimatpositiva? Förnybara energikällor kan utnyttjas under lång tid utan att utarma naturresurserna. Minskad energisårbarhet dvs energin kan produceras mer lokalt och du sitter inte i knäet på diverse despoter.. Den kanske bästa orsaken är kostnaden.

Som vi ser ovan är förnybar energi väldigt konkurrenskraftig mot de fossila bränslen. Kritik finns för energislagets oförutsägbarhet dvs solen skiner inte alltid och vad gör vi en kall stilla vinterdag när det inte blåser.. Självklart kommer vi behöva stöd från främst kärnkraft tills energilagring fungerar i större skala.

Andelen förnybar energi i Europa är fortfarande alldeles för liten för att nå klimatneutralitet senast 2050. För att EU ska kunna uppnå sina klimatmål per 2030, behöver produktionen av förnyelsebar energi fördubblas från nuvarande nivå. Detta faktum bidrar till den goda tillväxten senaste åren på 10-15% årligen troligen kommer överträffas.

Finns där någon anledning förutom nämnda att köpa renewables? Ja en av dem är värderingen. Ni kommer kanske ihåg 2020-21 då QE-paketen drev upp värderingarna på bl.a de nordiska bolagen såsom exvis Vestas, Örsted, Nibe samt Scatec Solar till pe-tal på 60-80 ggr. Tveklöst inte hållbart samtidigt som vi efter det fick en kraftig ränteuppgång vilket gjorde värderingen ohållbar.

Nu är läget ett annat och sektorn handlas till rabatt mot bl.a Världsindex och till och med lite billigare än Europaindex och detta trots deras strukturellt goda tillväxt. En annan positiv aspekt förutom värderingen är att ”hypen” kring dessa har avtagit.

Denna undersökning går ju inte att rakt av likställa med allokeringen till sektorn men troligen har den kommit ner rejält vilket ger en potential. Börserna världen över har generellt återhämtat sig bra med renewables som ett undantag.  Här nedan;

Slutligen är där ytterligare en stark anledning till att köpa denna sektorn och det är de kommande räntesänkningarna. Förutom fastigheter finns där få sektorer förutom renewables som gynnas mer operationellt av dessa då belåningen är relativt hög inom denna sektorn.

Slutsats; Ja det är dags att köpa!

Vad handla?

Den som vill handla Renewable Energy som ett index utan att köpa enskilda aktier i sektorn kan göra det via exempelvis TRACK ERIX SG som följer nedan index utan hävstång (1.0).

Graf: European Renewable Energy Index (TR – EUR) Weekly Chart

Viktig information
Marknadsrisk
Värdet på produkterna kan sjunka avsevärt under inköpspriset på grund av förändringar i marknadsfaktorer, särskilt om värdet på den underliggande tillgången minskar eller ökar i värde. Produkterna är inte kapitalskyddade.

Emittentens kreditrisk:
Investerare är exponerade mot risken att Emittenten eller Garanten inte kan uppfylla sina åtaganden enligt produkterna. Detta kan leda till en total förlust av det investerade kapitalet. Produkterna omfattas inte av något insättningsskydd.

Risk med hävstångsprodukter:
På grund av hävstångseffekten finns en förhöjd risk för förlust, inklusive risk för totalförlust, vid investering i hävstångsprodukter såsom Bull & Bear-certifikat, Warranter, och Knock-out Warranter.

Valutarisk:
Om produktens valuta skiljer sig från den underliggande tillgångens valuta påverkas värdet på produkten även av växelkursen mellan valutorna. Detta kan leda till betydande värdefluktuationer.

Ansvarsfriskrivning:
Denna text är skriven av Marketmate.se med David Bagge som VD och med ekonomiskt stöd från Emittenten. De åsikter som uttrycks är författarens/författarnas eget ansvar och återspeglar inte nödvändigtvis Emittentens åsikter. Information i denna text är endast marknadsföring och utgör inte investeringsrådgivning.
Investeringar innebär alltid en risk. Värdet på investeringar kan både minska och öka, och du riskerar att förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. De finansiella instrument som nämns beskrivs endast kortfattat.
Besök Emittentens hemsida för att ta del av komplett produktinformation, särskilt vad gäller risker, som finns beskrivna i faktablad, basprospekt och slutliga villkor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.
Investerare bör fatta sina egna investeringsbeslut utifrån sina specifika investeringsmål och sin ekonomiska situation. Vid behov rekommenderas att konsultera en oberoende rådgivare.

Viktigt att notera:
Handel med börshandlade produkter kräver ständig övervakning av positionen. Börshandlade produkter innebär en hög risk om de inte hanteras på rätt sätt. Dessa produkter är inte enkla och kan vara svåra att förstå.
Börshandlade produkter återspeglar endast den underliggande tillgångens utveckling, med eller utan en hävstångseffekt, men ger inte investeraren några rättigheter kopplade till den underliggande tillgången.

Målgrupp och tillsynsmyndighet:
Denna marknadsföringskommunikation är avsedd för professionella och sofistikerade icke-professionella investerare med hemvist i Sverige. Tillsynen över emittenten av värdepapperen sker enligt tillämpliga regler och riktlinjer från den behöriga tillsynsmyndigheten i emittentens hemvist. Investerare kan få ytterligare information om vilka tillsynsåtgärder som omfattar emittenten på emittentens hemsida.

ANNONS

Rekommenderat

Se alla
April 30, 2025 David Bagge
Nedsida i vinstestimat?
Även om vinstestimaten för innevarande år justerats ner i takt med nedgångarna på börserna i början på april,…
April 30, 2025 Mikrit Trading
H&M återtestar sitt 50-dagars glidande medelvärde
Denna analys utgår från ett swingtrading-perspektiv och fokuserar på ett kortare tidshorisont, där jag försöker…
April 29, 2025 PopeyeCharts
Håller hoppet i Sinch – eller tar säljarna över?
I dagens inlägg följer jag upp min tidigare analys av Sinch AB (SINCH) från den 16 januari här på Marketmate. I…