Finwire 9 juli - 16:39

Federal Reserve-chefen Powell håller dörrarna öppna för tajmning av räntesänkning - WSJ (uppdatering)

(uppdatering: tillägg sista stycket)

Federal Reserves ordförande Jerome Powell indikerar att centralbanken nu riktar större fokus på tajmningen av när styrräntorna kommer att sänkas, efter att inflationen fallit tillbaka och arbetsmarknaden visar tecken på att kylas av. Det rapporterar Wall Street Journal.

- Förhöjd inflation är inte den enda risken vi står inför, säger Powell i sitt förskrivna tal inför utfrågningen vid senatens bankkommitté på tisdagen.

Powell sade att ekonomin gjort avsevärda framsteg på väg mot lägre inflation med en arbetsmarknad som nu sker ut mer som den gjorde innan pandemin, stark men inte överhettad.

Fed-chefen gav dock inget klar besked om när centralbanken kommer sänka styrräntan.

- Vi fortsätter att fatta beslut möte för möte, sade Powell.

De ekonomiska prognoser som släpptes i förra månaden visade att de flesta Fed-tjänstemän förväntar sig att sänka styrräntan en eller två gånger i år om inflationen avtar och tillväxten är solid, men inte spektakulär stark.

Federal Reserve lämnar nästa räntebesked den 31 juli. Marknaderna är fokuserade på om tjänstemän vid det mötet kan ge starkare antydningar om att de kan sänka räntan vid det efterföljande räntebeskedet i september.

Vidare säger Powell att den arbetsmarknaden nu verkar vara fullt balanserad. Han bedömer framsteg har gjort mot att nå inflationsmålet på 2 procent och att USA inte lägre är en överhettad ekonomi. Powell säger också att det inte är sannolikt att nästa förändring blir en räntehöjning.

Senaste nyheterna

Se alla
Finwire 17 juli - 17:57
Fitch sänker Intrums kreditbetyg till CC
Fitch sänker Intrums kreditbetyg till CC
Finwire 17 juli - 17:50
Corem utreder förutsättningar för riktad nyemission om 100 miljoner B-aktier
Fastighetsbolaget Corem Property utreder förutsättningarna för att genomföra en riktad...
Finwire 17 juli - 17:37
Handelsbanken steg mot strömmen på Stockholmsbörsen, OMXS30-index föll 0,6 procent
Stockholmsbörsen vände nedåt på onsdagen samtidigt som rapportflödet tilltog ytterligare....