På måndag går sista handelsdagen på Q2 av stapeln och därmed är det dags för en ny upplaga av Kvartalskrönikan fredagen till ära!
Mycket har hänt under kvartalet och vi avslutade Q1 med extrem pessimism i marknaden. Efter det lyckades Trump överraska marknaden med sitt plakat med handelstullar mot omvärlden. Givet det redan skarpt negativa sentimentet som präglade marknaden blev också raset kortvarigt och Trump backade också en hel del i sin retorik och var snabb med olika tullpauser. Man ska som sagt inte glömma att han vill vinna mellanårsvalet nästa år.
Marknaden fortsätter dock att präglas av uttalanden om tullar och den 9 juli är deadline för nuvarande tullpaus. Det kan absolut bli volatilt på nytt på både upp och nedsidan kring detta datum beroende på utfall där efter. Däremot tror jag att man ska vara köpare på dippar kommande veckor och att de amerikanska börserna står högre i mitten av augusti jämfört med idag!
Nedan graf visar utvecklingen på handelstullar mellan USA och Kina under året. Högre volatilitet än börsen ;).

Jag är långt ifrån någon expert på handelstariffer och därför ska inte heller denna krönika handla om det. Hur utfallet blir mellan USA, Kina och Europa får vi helt enkelt se. Gällande Fed blir det allt tydligare att Jeremy Powell är en ”yesterdays man” och han ersättare väntas offentliggöras av Donald Trump i sommar. Den tillträdande centralbankschefens ord om framtida räntebana kommer således väga betydligt högre än Powells då han ändå är på väg bort från posten. Marknaden har på senare tid återigen till viss del börjat pensla in en sänkning redan i juli. Se aktuella siffror (här).
Yesterday´s man. Powell är troligtvis väldigt nöjd med det efter många stökiga år på posten.

Utvecklingen i Q2
I Q1 krönikan var jag fast besluten över att de amerikanska börserna skulle ta över ledarskapet igen från Europa och den bilden har spelat ut väldigt väl. Den krönikan hade titeln Fördel USA och kan läsas (här). Jag anser att den fördelen fortsätter i Q3!
Sedan 31 mars är S&P 500 +9,6 % och Nasdaq 100 +16,6 % medan OMXS30 noteras på -1,6% (!) under samma tid och DAX +4,4 %. Den svenska kronan stärks nära 6% mot USD sedan 31 mars, men även inklusive valutarörelsen har det var ordentligt lönsamt att fokusera på USA kontra Sverige sedan slutet på Q1. Att världens alla förvaltare och strategier varit underviktade i amerikanska techbolag har kostat extremt mycket alpha i år.
Stark sommarbörs att vänta!
Vi ska i dagens krönika gå igenom utsikterna fram till nästa publikation i slutet av september och jag anser generellt att toppen inte på något sätt är satt i USA och att vi snarare står inför en ”melt-up-rörelse” in mot augusti än större ras. Detta eftersom marknadsaktörerna fortsatt är skeptiska till amerikanska aktier och andelen blankningar notera spå flera års högsta nivåer. Det luktar bränd björn långa vägar på sensommargrillen känns det som. För en större topp krävs att fler är delaktiga i uppgången och att sentimentet är febrigt.

AAII Sentiment Survey noteras fortsatt med hög andel ”bears” och som alltså är av tron att S&P 500 står lägre om 6 månader jämfört med idag. Så brukar det inte se ut vid större toppar…

Även andra sentimentsindikatorer som denna från Bank of America visar på neutrala nivåer. Frågan är om inte fler måste sugas in i den här marknaden för en större topp. Det brukar ju vända ner när till slut tillräckligt många kastat in handduken och tryckt på köpknappen. Vi är inte där än!

Roadmap 2025
Den här ”kartan” för året publicerade jag i sitt original i samband med Nyårskrönikan. Den stora skillnaden var att vi fick en mycket större ”position washout” under våren än vad jag räknade med. Det är dock den urstädningen som också möjliggör att S&P och Nasdaq kan gå riktigt högt kommande månader. Jag räknar generellt med en topp i augusti och potentiell någon form av dubbeltopp i september innan svaghet in mot början av november.
Om svagheten i oktober inte skulle bli speciellt stor (säg -5% istället för -10/15%) finns stor anledning att tro på kurser upp mot 7000 på S&P 500 och möjligtvis även där över i Q1 2026. Jag kommer dock personligen att börja dra upp kassan på nytt i augusti för att säkra hem en del inför hösten potentiella turbulens. Liksom i Nyårskrönikan anser jag att vi är sent i cykeln och att år 2026 och in i 2027 kommer bjuda på bear markets med branta nedgångar.

Är det rentutav dags att ta fram playbooken från 2020? Meme stocks, crypto, unprofitable tech. Samtliga av dessa har gått bra i vår även om vi såklart inte har minusräntor denna gång! Nedan graf visar utvecklingen för Nasdaq 100 i år jämfört med 2020..

Och nog talar säsongseffekten på Nasdaq 100 sitt tydliga språk för sommaren. Snittet sedan 2008 har annars varit en uppgång med +4,23% för juli och den klart starkaste månaden på hela året.

Positionering och flöden
Allokeringen mot USA från globala fonder var vid nyår på ATH och jag räknade med en positionerings washout under våren.

Så här såg det ut i maj. Det är många som svettas bakom skärmarna just nu och det blir allt tuffare att förklara för chefen eller allokeringskommittén varför fonden har den största undervikten mot USA sedan de amerikanska börserna bottnade i oktober 2023…

Privata investerare har som ni vet köpt massivt med aktieallokering under hela våren, medan det institutionella kapitalet (smart money?) legat på säljknappen. Problemet för hedgefonder och fondförvaltare i stort är att de har ett jobb att tänka på. Om man står utanför en stigande marknad för länge tenderar den karriärsrisken att bli för stor och till slut tvingas man att köpa aktieexponering, oavsett nivå, värdering och ovilja.

Inte heller kreditinvesterare i High Yield är oroade då HYG High Yield Corporate Bonds ETF noteras på årshögsta och är endast några få cent ifrån att effektuera en förnyad köpsignal! Kreditfolket sägs ju vara de smarta i handlarrummet. Om inte de är oroade för framtiden för mindre kreditvärdiga amerikanska företag, varför ska då globala förvaltare vara så pass negativa till USA? Jag tror aktieförvaltarna kommer behöva svänga runt och köpa exponering på nya rekordnivåer senare i sommar!

Det modellstyrda placeringskollektivet så som CTA:er, Vol Control Funds och Risk Parity Strategies har tvingats köpa aktieallokering sedan styrkan i april, men de har mycket kvar att köpa för att vara fullexponerade igen.

Risk Parity sitter just nu på en aktievikt i den 9onde percentilen sedan 2010. Raset under våren skakade verkligen om!

Nomuras flödesguru McElligott sammanfattar sin syn på Vol Control Funds med följande meningar “…the latest projection for VC projected buying in the case of an average 50bps SPX daily move over the next 1m = +$114.2B to BUY. This is the largest estimated 1m BUY projection in our model’s history since 2004“.

McElligott fortsätter “When we then look at the fwd SPX returns of said prior top 10 days of largest projected Vol Control 1m buying off the back of a substantial realized Vol reset lower, it tends to self-fulfill Equities higher, with high hit rates and substantial excess returns…particular in that 1m and 2m fwd window, 100% hit rate “higher” with 40% and 38% excess returns, respectively.“

Rent säsongsmässigt brukar dock slutet på juni/början på juli bjuda på viss vaghet under dessa ”post election years”. Däremot är säsongsmönstret därefter skarpt positivt in i augusti precis som vanliga år. Att köpa dippar kommande två veckor bör löna sig in i augusti.

Värdering
Långsiktigt och värderingsmässigt är det dock knappast att köpa massivt med aktieallokering ”här uppe” och det är knappast en slump att Warren Buffett sitter på rekordstor kassa. Det kommer komma bättre lägen under kommande åren för ”the next generation buy”. Notera att grafen nedan är från 31 mars och uppdateras först efter junis slut. Den bör ha ökat något sedan i mars.

Europa är mycket billigare än USA som vanligt, men även här noteras nuvarande värdering på 1 standardavvikelse över det historiska snittet. Så det är knappast ”billigt” i Europa. Relativt USA, men inte absolut!

Låt oss nu krama vi ur de sista explosiva procenten i den här börsuppgången!

Avslutningsvis vill jag passa på att önska alla läsare en fantastisk sommar och stort tack för första halvåret! Den dagliga publikationen Marknadsinsikt kommer att publiceras som vanligt hela sommaren och håll utkik på Marketmate efter nya tydliga affärscase hela sommaren!
P.S, det är fortfarande 6 månader kvar till 2026 😉

Trevlig sommar! // David & Team Marketmate