Marketmate 8 December

Analys av OMXS30

Skribent: Gustav Jonsson. Gustav är i slutet av sina universitetsstudier inom finans, handlar aktivt privat och är primärt fundamentalt lagt i sin analys. Idag ger han sin syn på OMX ur ett tekniskt perspektiv.

OMXS30 har sedan sin botten den 26 oktober ställt sig på bakbenen och klättrat närmare 12%. Det är en uppgång som sannolikt tog många på sängen, samtidigt som fler och fler röster nu höjs för att det börjar bli stretchat på uppsidan och en rekyl är att vänta. Få investerare vill stå utanför en slutspurtande marknad inför årsskiftet och osäkerheten är (som alltid) påtaglig vid dessa typer av rörelser. Som David skrev häromdagen (här) har både CTAs och vol control-fonder ökat sin aktieexponering (på den amerikanska marknaden) rejält senaste månaden, samtidigt som buy backs i USA har bidragit med $5bn i aktieköp per dag. Detta kommer mattas av då många företag går in i sin black out-period för Q4-rapporterna (här) och p.g.a. att de systematiska strategierna börjar närma sig max long. Vi kommer således få ett minskat bid i marknaden, samtidigt som vi närmar oss tidigare lokala toppnivåer. Därtill är VIX-index nere på väldigt låga nivåer, 13,09 i skrivande stund. Marknaden prisar in räntesänkningar tidigare och tidigare under 2024 men om vi kikar på financial conditions så har det förbättrats kraftigt senaste tiden. Marknadens glädje kan således få ett abrupt slut om Powell lyckas snacka ned förväntningarna kommande vecka. Utan att på något sätt ropa varg och gå emot marknaden, så kan det vara bra att åtminstone förbereda sig på en resa nedåt.

Jag själv gillar att arbeta utifrån olika scenarion. Jag jobbar med scenarioanalys utifrån flera olika metoder, och det gäller allt från värdering till positionering. Även om TA inte är min primära stöttepelare för investeringar så kan det ändå vara nyttigt att åtminstone hålla koll på viktiga nivåer för att inte tas på sängen av större rörelser. Idag är tanken att jag ska dela med mig av några utav de scenarion som jag ser framför mig utifrån en teknisk analys av OMXS30. Främst vill jag kika på nedsidan och potentiella scenarion från dagens nivåer, och jag ska försöka att hålla det tydligt, kort och koncist.

Sedan slutet av 2022 fram till idag har vi handlat i en större konsolidering, med ett stödområde på nedsidan runt 2030–2060 och ett motstånd på ovansidan runt 2290–2320. Där vi nu letat oss upp mot det över motståndet. Detta stora konsolideringsområde är min utgångspunkt i samtliga scenarion som jag belyser, och om vi ska lämna det området så ser det i skrivande stund ut att bli på uppsidan. Morgondagen och den närmsta tiden framöver blir således högintressant för att se hur indexet kommer att bete sig kring det övre motståndet.

Scenario 1 – Head and Shoulder-topp

I nuläget har vi två toppar i konsolideringen, där den senaste toppen (huvud) trumfar den första (vänster skuldra) i pris/nivå. Om den rörelse som vi är inne i nu skulle stanna av i den nedre delen av motståndsområdet – och alltså toppa ur på en lägre nivå än den senaste toppen – skulle en H&S-formation kunna komma att förverkligas. Ett rimligt scenario är att en vändning återigen sker vid motståndet, och att börsen börjar söka sig ned mot stödområdet. Vi har sett detta vid båda tillfällena tidigare i konsolideringen, och även om det vore trevligt med ihållande uppgång så bör man åtminstone förbereda sig på motsatsen. Vid det nedre stödområdet möter även en längre trendlina upp som är dragen från covid-botten (röd linje). Detta kommer sannolikt vara ett område som många har ögonen på, dels med tanke på den historiska stödnivån men även på grund av trendlinjen. På förhand bör det kunna utgöra ett starkt tekniskt stöd, men om vi skulle bryta under så har H&S-formationen spelats ut och vi kan nog börja vända blickarna mot förra årets bottennivåer.

Scenario 2 – Fortsatt konsolidering

Detta scenario skiljer sig egentligen inte från det tidigare, med undantaget att vi inte brakar igenom stödet på nedsidan. Givet att börsen inte fortsätter att ånga på norrut bör vi så småningom börja handlas nedåt igen inom det konsolideringsområdet som jag har målat ut. Sannolikt kommer vi återigen att ta sikte på det nedre stödet, och fortsätta att handlas slagigt i sidledes tills motsatsen råder. Om detta är ett scenario som man tror på kan man alltså börja släppa positioner, plocka hem vinster och öka kassan – för att sätta kassan i spel igen vid den nedre delen av stödområdet. Om vi kommer ned till 2030–2060 blir det viktigt att bevaka så att nivån hålls innan man kliver in i marknaden. Trots att en konsolidering för den långsiktiga investeraren är tråkigare än tråkigast, så finns det utrymme för mycket känslor, många tidningsrubriker och tvära vändningar i “Fear and Greed” inom området. För den som har missat uppgången den senaste tiden kan det vara ett bra läge att komma in igen på mer attraktiva nivåer.

Om marknaden vänder ned så kan det även vara intressant att kika på vilken del av marknaden det är som tar mest stryk. Är det de aktier som har stigit mest under året? Är det småbolag eller fastighetsbolagen? Eller en bredare nedgång? Delvis för att identifiera köplägen, men även för att karaktären på nedgången kan ge signaler om dess dignitet.

Scenario 3 – Tightare konsolidering

Återigen, givet att vi inte fortsätter vidare uppåt från dessa nivåer så blir tidigare stöd och motstånd viktiga nivåer att ha koll på. Vi skulle kunna få se tightare konsolidering, alltså att vi handlar inom ett snävare område än tidigare (röd box). I grafen framgår att vi har handlats inom boxen tidigare, och fibonacci-nivåerna som utgör taket och golvet på boxen har respekterats vid flera tillfällen. Detta är ett scenario som jag skulle tolka som positivt. Om börsen kan hålla sig uppe på dessa nivåer och vi får en återhämtning i tid snarare än i pris så bör det finnas mer kraft för vidare uppgång framgent.

Vi bör alltså börja med att hålla koll på nivåerna för det tighta konsolideringsområdet, och om vi bryter ned från det bör vi bevaka det nedre stödområdet (grön box), och bryter vi igenom även det får vi som sagt göra oss reda för en större nedsida än vad som kanske är bekvämt för många.

Oavsett vad, a little nedsida never killed nobody. Har vi tur fortsätter börsen att takta på uppåt. DAX printade nytt ATH igår vilket inte direkt kännetecknar en björnmarknad. ATH föder nya ATH, som man brukar säga. Det kommer finnas bra lägen att handla, oavsett om det blir konsolidering eller större rörelser. Rimligtvis kommer mer attraktiva värderingar på enskilda bolag som ett brev på posten med en nedgång på indexnivå. Även här arbetar jag utifrån scenarion och kikar på vilka bolag som blir intressanta givet hur index utvecklas. Det finns en del där ute som fortfarande är relativt billigt, men i skrivande stund givet graferna som jag har visat så är jag lite för feg för att jaga mer uppsida i det kortare perspektivet.

Trevlig helg!


ANNONS

Rekommenderat

Se alla
18 July David Bagge
Stänger Getinge med +10.6% i vinst
Den 21 maj lanserade vi ett köpcase i Getinge (här). Aktien har varit seg och jag väljer att utnyttja styrkan på…
16 July PopeyeCharts
Uppföljning: Telia och Sinch
Skribent: Popeye Charts är mitt hem på X (Twitter), där många av er kanske känner igen mig på @pop_ey_ch. Fokus…
5 July David Bagge
Still Climbing The Wall of Worry
Semestertider och rapportperioden står för dörren, Q2 och därmed hela första halvåret är till ända. Liksom vi…