Marketmate 5 mars

Amerikanska 10åringen – Elliott Wave analys

Skribent: Sverker Ericson. Privatinvesterare på heltid. Dagliga analyser sedan 1980-talet. Använder sig av Buffett/Graham-analys på långsiktiga innehav. Teknisk analys med fokus på Elliott Wave på kortare innehavstid så som swing trading. Sverkers debutartikel på marketmate om Elliott Wave finner ni (här).

Jag kommer i denna artikel titta närmare på marknadsutvecklingen för USA:s långränta med 10 års löptid och studera den ur ett Elliott Wave perspektiv.

Räntan har rört sig i rätt väldefinierade cykler de senaste åren vilket resulterar i intressanta prognoser om framtida utfall. 10-åringen gjorde en historisk botten i mars 2020 på 0,3% och startade sedan en uppgång som pågick i 3,5 år till en topp i okt 2023 på 5%. Därefter fick vi en nedgång under 2 månaders tid till 3,8% och slutligen nu en stigning till strax under 4,4% där en vändning ned tycks vara under utveckling.

Om vi först börjar med den stora ränteuppgången från 2020 så ser vi att den utvecklades till en väldigt fin 5-vågssekvens. Se diagram nedan.

Våg 1 och 5 var ungefär lika långa, vilket är enligt regelverket. Man kunde därför utifrån diagrammet räkna ut under förra året att räntetoppen borde hamna vid 5% eller strax under.

I det prognosticerade området fick vi sedan vid toppen en bearish engulfing candle under neg RSI divergens, vilket är starka indikatorer för trendvändning, och räntan började också snällt att falla. Vi hade nu en väldefinierad topp vid 5%.

Räntefallet ned till 3,8% visas i diagrammet nedan och vi ser här en rekylvåg A ned med 5 väldefinierade undervågor.

Vid översålt RSI påbörjades sedan en stigning i en klassisk abc rörelse upp, nästan hela vägen till ett 50% retrace strax under 4,4%. Tittar vi på undervågor så uppvisas ett 3-3-5 mönster vilket innebär att rörelsen ur ett Elliottperspektiv är komplett.

Vid denna nivå har vi då dessutom fått en negativ RSI divergens och en vändning upp av nedre Bollinger som tecken på att denna uppgångsfas avslutats.

Räntan ska således ned från denna nivå enligt detta sätt att analysera.

Vanligt är att den då kommande C-vågen ned är lika lång som våg A. A-vågen var 1,2% och C-vågen bör då hamna ned på nivå 3,15%.

Ett annat sätt att beräkna nedgångens storlek är att titta på den stora uppgångsfasen från 2020 på 4,7% och räkna med ett 50% retrace. Vi hamnar då på nivå 2,65%. Går räntan ned så långt bli C-vågen 1,618 gånger längre än A, vilket också  är ett vanligt utfall.

Någonstans i dom trakterna finns det således goda chanser att räntefallet landar. Preliminärt 2,65% således.

Just nu gäller därför för min del att handla utifrån ett perspektiv med fallande långa marknadsräntor och jag väljer därför räntekänsliga aktier som t ex fastigheter som lämpliga swing kandidater.

Tidsmässigt borde räntefallet pågå under 2 månaders tid, om vi ska få A = C.

Ungefär så tänker jag mig utvecklingen.

Uppföljning följer!


ANNONS

Rekommenderat

Se alla
23 juli PopeyeCharts
Uppföljning: TSLA
Skribent: Popeye Charts är mitt hem på X (Twitter), där många av er kanske känner igen mig på @pop_ey_ch. Fokus…
22 juli PopeyeCharts
Uppföljning: Walt Disney Company
Skribent: Popeye Charts är mitt hem på X (Twitter), där många av er kanske känner igen mig på @pop_ey_ch. Fokus…
16 juli PopeyeCharts
Uppföljning: Telia och Sinch
Skribent: Popeye Charts är mitt hem på X (Twitter), där många av er kanske känner igen mig på @pop_ey_ch. Fokus…