Sponsrad artikel av Societe Generale.
Den 17 mars publicerade jag en artikel (här) med förslag på warranter på Tesla efter raset på hela -50% från toppen den gången. Dåvarande kurs var 242 usd och aktien indikeras nu på 341 usd i den amerikanska förhandeln. En uppgång på +41% sedan artikeln och också strax över det större motståndsområdet som möter vid 327/325 usd. I artikeln lyfte jag fram TESLA5I 240SG, som ett potentiellt bra långsiktigt spel på uppgång i Tesla och som alltså är en köpwarrant i Tesla med lösenkurs 240 USD den 19 september 2025.
Dåvarande köpkurs i warranten var 4,90 kr och just nu handlas den på 11,4 kr. En uppgång på hela +132%, vilket också motsvarar mer än den scenarioanalys som angavs i caset, även om uppgången kom redan i i maj och inte i juli som beräknat.
Hur ska man tänka här ifrån och hur kan man behålla sin exponering mot Tesla samtidigt som man säkrar hem fin vinst på dagen nivåer? Det ska vi gå igenom idag!
Hela utbudet kring warranter på Tesla från Societe Generale hittar ni (här).
Tesla Daily chart där aktien handlas på 341 usd i förhandeln idag. Squeeze inför optionslösen på fredag?

Rullning till högre lösenkurs
Först och främst! +132% är en grymt bra vinst på strax mindre än två månader och var och en agerar precis som den vill såklart. Antingen säljer exponeringen mot Tesla och tackar för kaffet denna gång, men den som fortfarande vill ha kvar exponering kan med fördel “rulla” till en ny högre lösenkurs, längre ut i tiden för att dra nytta av förnyat optionsvärde och längre tid till lösen. Här kan man med fördel satsa hälften (eller mindre) av det man säljer nuvarande innehav i TESLA5I 240SG för. Tanken här är ren risk management och skulle den nya warranten bli värdelös blir den totala traden i Tesla ändå som värst +/- 0.
Låt säga att man är fortsatt bullish inställd till Tesla för resten av året. Då kan TSLA5L 350SG vara intressant, speciellt om man ser fortsatt stark uppgång över sommaren. Det är alltså en köpwarrant med lösenkurs 350 usd den 19 december i år. Denna köpwarrant handlas nu på 6,17 kr.

Som ges av grafen ovan möter nästa större motstånd i Tesla på 375 usd följt av 430 usd. Låt oss anta att 430 usd nås den sista september. Vi tar som vanligt hjälp av Warrantkalkylatorn från Societe Generale. Här kopieras warrantens börskod in, dvs TSLA5L 350SG. En kurs på 430 usd skulle innebära en uppgång på +26,5% i aktien från dagens nivåer.
I ett sådant scenario skulle denna warrant handlas i 9,57kr, allt annat lika och ger en uppgång på +55%. Dels för att warranten i ett sådant scenario handlas över lösenkursen samt att det är nära 3 månader kvar till lösen. Notera att den implicita volatiliteten i Tesla ligger på hela 61 %, vilket gör att warranter och optioner mot Tesla är betydligt dyrare än in i andra mer lågvolatila aktier.

Byte till säljwarrant?
För den som anser att Tesla nu har nått vägs ände efter en uppgång på +60% sedan den 7 april kan såklart säljwarranter vara ett alternativ. I ett sådant scenario säljs såklart nuvarande innehav och där TESLA5U 300SG kan vara intressant istället för ovan förslag på förnyad köpwarrant. Det är en säljwarrant från Societe Generale med lösenkurs 300 usd den 19 september i år. Denna handlas nu till 2,65kr.

Låt säga att Tesla rekylerar -23% ner till 265 usd fram till optionslösen i juni (18 juni). Med hjälp av Warrantkalkylatorn ser vi då att denna säljwarrant handlas i 5,18kr, allt annat lika. En uppgång på +98% från idag samtidigt som aktien är ner -22,5%. Denna säljwarrant kan också ses som ett förslag på en attraktiv hedge till alla er som är långa Tesla som aktie.

Det enda vi kan vara helt säkra på vad det gäller Tesla är att kommande året kommer bjuda på kraftiga kursreaktioner i denna högoktaniga aktie!
När det gäller warranter allokerar vi en mindre del av portföljen till dessa och ser de som “hedge mot nedgång” eller som i detta fall som “krydda”. Anledningen till en mindre allokering mot denna typ av produkter är för att warranten kommer vara värd 0 kr om ens syn på aktien blir felaktig. Oavsett hoppas jag att dagens inlägg öppnade dörren till ytterligare ett verktyg att ha i lådan när det kommer till börshandlade produkter.
Mvh David
“Investeringar innebär alltid en risk. Värdet på investeringar kan både minska och öka, och du riskerar att förlora hela eller delar av det investerade kapitalet.“
Värdet på produkterna kan sjunka avsevärt under inköpspriset på grund av förändringar i marknadsfaktorer, särskilt om värdet på den underliggande tillgången minskar eller ökar i värde. Produkterna är inte kapitalskyddade.
Emittentens kreditrisk:
Investerare är exponerade mot risken att Emittenten eller Garanten inte kan uppfylla sina åtaganden enligt produkterna. Detta kan leda till en total förlust av det investerade kapitalet. Produkterna omfattas inte av något insättningsskydd.
Risk med hävstångsprodukter:
På grund av hävstångseffekten finns en förhöjd risk för förlust, inklusive risk för totalförlust, vid investering i hävstångsprodukter såsom Bull & Bear-certifikat, Warranter, och Knock-out Warranter.
Valutarisk:
Om produktens valuta skiljer sig från den underliggande tillgångens valuta påverkas värdet på produkten även av växelkursen mellan valutorna. Detta kan leda till betydande värdefluktuationer.
Ansvarsfriskrivning:
Denna text är skriven av Marketmate.se med David Bagge som VD och med ekonomiskt stöd från Emittenten. De åsikter som uttrycks är författarens/författarnas eget ansvar och återspeglar inte nödvändigtvis Emittentens åsikter. Information i denna text är endast marknadsföring och utgör inte investeringsrådgivning.
Investeringar innebär alltid en risk. Värdet på investeringar kan både minska och öka, och du riskerar att förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. De finansiella instrument som nämns beskrivs endast kortfattat.
Besök Emittentens hemsida för att ta del av komplett produktinformation, särskilt vad gäller risker, som finns beskrivna i faktablad, basprospekt och slutliga villkor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.
Investerare bör fatta sina egna investeringsbeslut utifrån sina specifika investeringsmål och sin ekonomiska situation. Vid behov rekommenderas att konsultera en oberoende rådgivare.
Viktigt att notera:
Handel med börshandlade produkter kräver ständig övervakning av positionen. Börshandlade produkter innebär en hög risk om de inte hanteras på rätt sätt. Dessa produkter är inte enkla och kan vara svåra att förstå.
Börshandlade produkter återspeglar endast den underliggande tillgångens utveckling, med eller utan en hävstångseffekt, men ger inte investeraren några rättigheter kopplade till den underliggande tillgången.
Målgrupp och tillsynsmyndighet:
Denna marknadsföringskommunikation är avsedd för professionella och sofistikerade icke-professionella investerare med hemvist i Sverige. Tillsynen över emittenten av värdepapperen sker enligt tillämpliga regler och riktlinjer från den behöriga tillsynsmyndigheten i emittentens hemvist. Investerare kan få ytterligare information om vilka tillsynsåtgärder som omfattar emittenten på emittentens hemsida.