Välkommen till Marknadsinsikt Weekend Edition där vi idag tar tempen på sentiment, flöden, positionering och ser likheter mot det sena 90-talet! Häng på!
Det kortsiktiga sentimentet har förbättras avsevärt det senaste den senaste veckan med fallande volatilitet både i aktiemarknaden (VIX Index) och i obligationsmarknaden (MOVE Index) samt att kreditspreadarna kylts av de senaste veckorna i takt med uppgångarna. Fear & Greed Index är nu tillbaka på Greed och noteras på 62 av 100, från att ha noterats på extremt låga 3 av 100 den 8:onde april. Under samma tid är S&P 500 upp över +15%. “Nothing change sentiment as price”, som det heter.
S&P 500 och merparten av andra indexet runt om i världen handlas nu på exakt samma nivå som i början på maj och har således trampat vatten den senaste veckan. Möjligtvis upplevs marknaden som mer bullish än det egentligen är, i alla fall om man ska se till den senaste veckans paus. S&P 500 handlas nu i motståndsområdet 5720-5650 och fortfarande under toppen från mars (5787) samt under både MA200 och MA100. EN tydlig stängning över 5720 ger sikte på 5787-5830, men stödområde på nedsidan möter upp vid 5530-5490 följt av 5407-5340.

Fear & Greed Index är tillbaka i Greed. Nothing change sentiment as price.

Från att ha noterats på 3 av 100 (Extreme Fear) den 8:onde april. Vän av ordning minns att det är den absolut lägsta nivå vi sett på Fear & Greed Index sedan covidkraschens mörkaste dagar i mars 2020.

Hedgefonder ser rött
Hedgefonderna är fortsatt mycket skeptiska till uppgångarna de senaste veckorna och fortsatte att sälja aktieexponering globalt den senaste veckan (graf nedan från JP Morgan Prime Brokerage). Global aktieallokering noteras nu i den låga 2%-percentilen jämfört med de senaste 12 månaderna.

Den låga exponeringen i marknaden gör att Goldman Sachs Sentiment Indicator fortfarande noteras med “light positioning”, om än en förbättring från mitten av april.

Imponerande vinsttillväxt i kvartalet
Inför Q1-rapporterna var de amerikanska ledningarna i vanlig ordning effektiva på att guida ner analytikerna inför kvartalet för att sedan kunna levererar siffror som är “bättre än väntat”. Utfallet än så länge visar på en imponerande vinsttillväxt på +12% i årstakt jämfört mot förväntade +6%. Frågan är hur länge hedgefonderna orkar hålla i den negativa synen på aktier med den vinsttillväxten, speciellt om även Q2-rapporterna i juli visar på styrka.

Flöden ur Tech
På flödesfronten såg amerikanska techsektorn det största utflödet på 11 veckor förra veckan, enligt BofA.

Och utflödet från USA som snitt de senaste fyra veckorna noteras på den största nivån sedan maj 2023.

CTA:er fortsatt köpare
Fredagens Marknadsinsikt bjöd på en uppdatering kring CTA:er och att de adderat globala aktier för +100 bn USD de senaste 10 dagarna (här) och har därmed bidragit starkt till “short squeezen” vi sett på börserna de senaste veckorna. Förväntade flöden från CTA:er kommande vecka nedan enligt prognos från Goldman Sachs. Goldman avslutar med “add the buyback bid and we have an estimate of +4 bn USD inflows everyday into the US in the near term.
Flat Tape: Buyers $30.43B ($9.39B into the US)
Up Tape: Buyers $34.88B ($12.64B into the US)
Down Tape: Buyers $9.26B ($1.52B into the US)
Är vi i sent “90-tal”?
Den som letar efter likheter med utvecklingen andra år ser att det finns en viss korrelation mellan 2025 och 1997. Ett år som bjöd på ett riktigt fint sommarrally i juni-juli och där jag fortfarande är av uppfattningen att USA står inför ett bättre sommarrally även i år.

Eller för att inte tala om korrelationen på hela 97% mellan utvecklingen 1996-2001 jämfört med idag.

Med de orden avrundar vi helgens Marknadsinsikt och hörs igen imorgon!
Trevlig söndag hälsar David & Team Marketmate