Finwire 11 juni - 13:14

Verkstadssektorn befinner sig i något överhettat territorium - ABG-analytiker

Den starka kursutvecklingen har lyft verkstadssektorn till historiskt höga värderingsnivåer. Det säger Olof Cederholm, verkstadsanalytiker och analyschef på ABGSC, i ett studiosamtal.

Sektorn värderas nu med ett framåtblickande P/E-tal kring 21x, vilket motsvarar en premie på 10 procent jämfört med verkstadssektorns historiska genomsnitt och 9 procent över Stockholmsbörsens genomsnitt.

– Verkstadssektorn befinner sig i ett något överhettat territorium. Med ledande indikatorer som blivit lite mjukare sekventiellt, anser vi att man bör vara lite försiktig med vad man äger de närmaste 3-9 månaderna. Många aktier är helt enkelt lite för dyra.

Olof Cederholm säger att verkstadssektorn fortsätter att utklassa Stockholmsbörsen och är på väg att göra det för sjätte året i rad om trenden från första halvåret håller i sig.

Verkstadsbolagen levde återigen upp till de högt ställda förväntningarna i den senaste rapportperioden. I ett studiosamtal på ABG Private Banking lyfter han fram energiomställningen och elektrifieringen som viktiga teman bakom de bolag som har haft starkast kursutveckling den senaste tiden, såsom ABB, Alfa Laval och Atlas Copco. Dessa teman förväntas fortsätta driva tillväxten för verkstadsbolagen framöver.

Enligt Olof Cederholm är inköpschefsindex i Europa, USA och Kina den viktigaste ledande indikatorn för konjunkturutvecklingen i verkstadssektorn.

– Vårt scenario är att konjunkturcykeln bottnar kring Q1 och Q2, för att sedan förbättras något i Q3 och ytterligare lite i Q4. För att verkstadssektorn ska växa 2025 krävs att inköpschefsindex fortsätter stiga över 50 under tidig höst.

Vinstrevideringar är en av de viktigaste drivkrafterna för en akties kursutveckling. För sektorn som helhet är revideringstrenden i princip oförändrad, och estimaten rör sig inte längre uppåt. På bolagsnivå finns dock starkare trender, med exempelvis Volvo i en fortsatt stark estimattrend.

Olof Cederholm lyfter också fram två aktier. Dels Volvo som ABG har köp på med riktkurs 360 kronor, dels Autoliv där rådet är sälj med riktkurs 1 150 kronor. Rekommendationerna för Volvo och Autoliv har kommunicerats av ABG vid tidigare tillfälle.

Senaste nyheterna

Se alla
Finwire 25 juni - 17:44
Stockholmsbörsen sjönk under tisdagen, OMXS30-index ned 1,3 procent
Stockholmsbörsen föll tillbaka under tisdagen och avslutade med en tydlig nedgång. De ledande...
Finwire 25 juni - 17:33
Styrelseledamot köper aktier för över 163 miljoner kronor i Gaming Innovation Group
Mateusz Juroszek har den 24 juni köpt 6 069 375 aktier i igamingbolaget Gaming Innovation Group...
Finwire 25 juni - 17:26
Publikation visar att Camurus buprenorfin reducerar användning av otillåtna opioider
En ny publikation i JAMA Network Open visar resultat som indikerar att läkemedelsbolaget Camurus...