Finwire 13 maj - 12:41

Putins byte av försvarsminister ses som grund för långt krig - TT

Vladimir Putins beslut att byta ut Sergej Sjojgu som försvarsminister tyder på att han lägger grunden för ett långt krig. Det bedömer analytiker vid amerikanska tankesmedjan ISW, Institute for the study of war, skriver TT.

”Dessa ombildningar på högsta nivå efter det ryska presidentvalet tyder starkt på att Putin vidtar betydande åtgärder för att mobilisera den ryska ekonomin och den försvarsindustriella basen, för att stötta ett utdraget krig i Ukraina och möjligen förbereda för en framtida konfrontation med Nato”, skriver analytiker vid ISW.

Sjojgu har varit försvarsminister sedan 2012 och är en av Putins närmaste förtrogna. Men han åsidosätts nu och ersätts av ekonomen Andrej Belousov. Detta kommer när Ryssland allt mer ställt om till en krigsekonomi.

”Vladimir Putin har låtit sin främste finanspolitiker hantera kriget delvis för att han inser något som regeringar i väst inte inser: att det krävs en krigsekonomi för att vinna ett krig av den här skalan”, skriver Sam Greene, professor vid Rysslandsinstitutet på King's College i London, i sociala medier.

Senaste nyheterna

Se alla
Finwire 17 maj - 19:52
Antalet aktiva olje- och gasriggar i Kanada sjönk till 114 stycken (116)
Totala antalet aktiva olje- och gasriggar i Kanada sjönk under senaste rapportveckan. Det visar...
Finwire 17 maj - 19:51
Antalet aktiva olje- och gasriggar i USA steg till 604 stycken (603)
Totala antalet aktiva olje- och gasriggar i USA steg under senaste rapportveckan. Det visar...
Finwire 17 maj - 17:40
Assa Abloys finansdirektör Erik Pieder säljer aktier för 0,6 miljoner kronor
Erik Pieder har den 17 maj sålt 2 000 B-aktier i låsbolaget Assa Abloy där han är...