Finwire 16 maj - 11:32

Putin och Xi Jinping överens om fördjupat samarbete - fokus på energi, jordbruk och industri

Rysslands president Vladimir Putin och Kinas president Xi Jinping har kommit överens om att länderna ska samarbeta mer och har tecknat ett nytt avtal.

Avtalet slöts under Putins besök i Peking, som är hans första utlandsbesök sedan han valdes om som president. Enligt SVT väntas de båda teckna fler avtal om fördjupat samarbete under besöket. Det väntas handla om både ekonomiska avtal och framtiden för kriget i Ukraina.

Xi Jinping uppgav att relationerna mellan länderna "blivit starkare med tiden, stått emot internationella stormar och moln, och skapat en modell för ömsesidig respekt, uppriktighet, harmoni och ömsesidig nytta".

Enligt den ryska nyhetsbyrån Tass uppgav Putin att Kina är Rysslands främsta partner inom handel och ekonomi och pekade ut energi, industri och jordbruk som prioriterade områden för fördjupat samarbete.

"Vi kommer att försöka etablera ett närmare samarbete inom industri och högteknologi, yttre rymden och fredliga atomer, artificiell intelligens, förnybar energi och andra innovativa sektorer", sa Putin.

Handeln länderna emellan har ökat kraftigt efter att Ryssland invaderade Ukraina i februari 2022 och möttes av sanktioner från omvärlden. Ryssland är nu Kinas största exportland för bensinbilar, vars efterfrågan i Kina nu snabbt falnar på grund av övergången mot elfordon.

Senaste nyheterna

Se alla
Finwire 21 maj - 17:47
Billerud vinnare på Stockholmsbörsen, OMXS30-index stängde oförändrat
Stockholmsbörsen stängde på i en oregelbunden tendens på tisdagen, efter att ha återhämtat en...
Finwire 21 maj - 17:39
Slottsviken rapporterar substansvärde på 35,94 kronor per aktie den 31 mars
Fastighetsbolaget Slottsviken redovisar små förändring av omsättning och resultat i första...
Finwire 21 maj - 17:35
Modelon genomför en företrädesemission på 50 miljoner kronor
Mjukvarubolaget Modelon genomför en företrädesemission på 50 miljoner kronor. Det framgår av...