Finwire 10 juni - 10:39

Politiska kommentatorer om EU-valresultatet i Sverige - 'ser illa ut för SD'

EU-valet är över och i skrivande stund är 94 procent av svenskarnas röster räknade. Noterbart är att vänstersidan i Sverige ser ut att gå starkt fram medan en del partier på högersidan backar. Störst fokus är dock på SD eftersom det är första gången partiet backar i ett val. Så här skriver politiska kommentatorer om resultatet.

DN:s Tomas Ramberg skriver att väljarna gav SD:s Jimmie Åkesson hans första näsbränna i karriären och att partiets konfrontativa valkampanj inte lönade sig.

Även Aftonbladets My Rohwedder skriver att SD går mot ett valfiasko i EU-valet, men att det är i inrikespolitiken som förlusten "kommer att svida ordentligt".

"SD borde vara ordentligt nervösa inför riksdagsvalet om drygt två år. Samtidigt som de blivit en del av etablissemanget genom sitt samarbete med regeringen har deras tonläge skärpts i frågor som återvandring, islam och samhällsproblem som de kopplar till invandringen", skriver Rohwedder.

SR Ekots Fredrik Furtenbach skriver att resultatet "ser illa ut för Sverigedemokraterna" eftersom det är första gången som partiet backar i ett val. Han pekar ut KD som ett parti som tappade ett mandat, men att förväntningarna var så låga att partiet ändå kan andas ut.

Senaste nyheterna

Se alla
Finwire 25 juni - 17:44
Stockholmsbörsen sjönk under tisdagen, OMXS30-index ned 1,3 procent
Stockholmsbörsen föll tillbaka under tisdagen och avslutade med en tydlig nedgång. De ledande...
Finwire 25 juni - 17:33
Styrelseledamot köper aktier för över 163 miljoner kronor i Gaming Innovation Group
Mateusz Juroszek har den 24 juni köpt 6 069 375 aktier i igamingbolaget Gaming Innovation Group...
Finwire 25 juni - 17:26
Publikation visar att Camurus buprenorfin reducerar användning av otillåtna opioider
En ny publikation i JAMA Network Open visar resultat som indikerar att läkemedelsbolaget Camurus...