Finwire 16 May - 06:25

Försäljningen i dagligvaruhandeln sjönk 0,1 procent i april pga påskeffekt - Dagligvaruindex

Försäljningen i den svenska dagligvaruhandeln minskade med 0,1 procent under april jämfört med samma månad 2023, visar Dagligvaruindex från branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel.

Kalendereffekten var -3,2 procent på grund av att påsken inföll i mars istället för i april i fjol. Den kalenderkorrigerade försäljningsutvecklingen uppgår därmed till 3,2 procent.

- Påskveckan är en av årets största försäljningsperioder, vilket förklarar de stora skillnaderna i försäljningsutveckling mellan mars och april. Om försäljningen under mars och april 2024 slås ihop och jämförs med samma månader 2023 är dock utvecklingen positiv med cirka 3,3 procent. Försäljningstrenden i dagligvaruhandeln är med andra ord stabil, säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel.

Försäljningen i fysiska butiker sjönk under månaden med 0,6 procent, samtidigt som e-handeln ökade med 12,6 procent. E-handelns andel av dagligvaruförsäljningen uppgick till 4,5 procent.

- I april var e-handelsutvecklingen positiv, såväl hemleverans som upphämtning i butik­. E-handelsandelen ligger stabilt på 4,5 procent, varav närmare 60 procent utgörs av hemleverans, säger Karin Brynell.

Senaste nyheterna

Se alla
Finwire 21 May - 11:19
Undersökning: Mindre än en fjärdedel av svenskarna vill byta till euron - TV4/Verian
Mindre än en fjärdedel av svenskarna vill nu byta svenska kronan mot euron, enligt en...
Finwire 21 May - 11:17
Absolent idealiskt köp och behåll för långsiktiga investeraren - Redeye
Redeye inleder bevakning av luftfiltertillverkaren Absolent Air Care Group med det motiverade...
Finwire 21 May - 11:16
Teckningsoptioner i Zinzino har utnyttjats för att teckna aktiker
Hälsobolaget Zinzino meddelar att teckningsoptioner i tre olika optionsprogram har utnyttjats för...