Finwire 11 June - 08:25

Axfood förvärvar City Gross i miljardaffär (uppdatering)

(mer detaljer i hela nyheten)

Dagligvarubolaget Axfood förvärvar butikskedjan City Gross. Axfood är redan minoritetsägare och har nu ingått avtal med Bergendahls om att förvärva resterande 90,1 procent av aktierna och tar därmed full kontroll över City Gross. Köpeskillingen är 2 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande.

Axfood har genom minoritetsandelen sedan 2021 gemensam kontroll över City Gross och har ett långsiktigt samarbetsavtal inom bland annat logistik, sortiment och inköp, egna märkesvaror, butikssäkerhet, ekonomi, HR och IT.

- Vi tror mycket på City Gross och som ägare kommer vi att investera i att utveckla konceptet och effektivisera driften. Vi ser fram emot att tillsammans arbeta för att stärka kedjans position och tydligare utmana de stora aktörerna inom det växande stormarknadssegmentet, där Axfood idag endast är närvarande genom minoritetsposten i City Gross, säger Klas Balkow, vd och koncernchef för Axfood.

Förvärvet förväntas bidra positivt till Axfoods resultat per aktie senast 2026. Axfood finansierar affären genom en kombination av befintlig kassa och kreditfaciliteter. Transaktionskostnaden beräknas bli cirka 25 miljoner kronor.

City Gross har 42 butiker och 2 800 medarbetare i södra och mellersta Sverige. Under de senaste tolv månaderna till och med april i år omsatte kedjan 9,1 miljarder kronor med ett justerat rörelseresultat om -132 miljoner kronor. Marknadsandelen är cirka 3 procent.

"Vi är övertygade om att detta är rätt väg att gå och att det är en bra affär för alla parter. Axfood blir en utmärkt ägare till City Gross, med värderingar som påminner om våra. Affären bidrar även till att bredda vår bas genom att möjliggöra nya investeringar, helt i linje med det strategiska beslutet 2021 att sälja partihandelsverksamheten till Axfood", säger Spiros Mylonopoulos, ordförande i Bergendahl & Son, i en kommentar.

Axfood planerar att genomföra en rad förbättringsinitiativ för att stärka kunderbjudandet, implementera kedjedrift och effektivisera verksamheten. Målet är att City Gross ska nå lönsamhet senast 2026 och därefter successivt stärka lönsamheten.

Affären behöver godkännas av Konkurrensverket och EU-kommissionen. Parterna är överens om att tillträde ska ske tidigast den 1 september i år.

Senaste nyheterna

Se alla
Finwire 19 June - 17:35
Stockholmsbörsen sjönk på onsdagen, OMXS30-index sjönk 0,5 procent
Stockholmsbörsen sjönk på onsdagen. Utvecklingen var blandad på de stora Europabörserna med...
Finwire 19 June - 17:13
Blackrock flaggar ner i Assa Abloy
Kapitalförvaltaren Blackrock har minskat sitt ägande i låsbolaget Assa Abloy till 4,99 procent av...
Finwire 19 June - 17:08
SBB förlänger utbyteserbjudande, betalning av uppskjuten ränta på hybridvärdepapper
Fastighetsbolaget SBB lämnade den 13 juni ett utbyteserbjudande för innehavare av ett stort antal...