Finwire 10 juni - 12:07

Ålandsbanken: Flera nordiska bolag med hög exponering mot Kina - attraktiviteten skiljer

Ålandsbanken noterar att flera nordiska bolag har hög exponering mot den kinesiska marknaden, men att det är skillnad i hur attraktiva de är.

Kone, som har störst exponering, bedöms i nuläget ha en av de minst attraktiva exponeringarna givet den kinesiska fastighetsmarknadens svaga utveckling. Kone bedöms dock ha lyckats bra med att hålla uppe lönsamheten och ifall stimulanser från regeringen får genomslag kan de ge "betydande positiva effekter på koncernen."

Svenska Atlas Copco är det bolag som bedöms ha den mest attraktiva exponeringen i nuläget med tanke på att man befinner sig i de strategiskt viktiga sektorer som regeringen prioriterar som "därmed har betydligt högre tillväxt än övriga delar i ekonomin".

"Vi bedömer att Atlas Copco har en mycket stark position både inom traditionella kompressorer (som drar nytta av industrins utbyggnad), industriverktyg (inte minst inom fordonsindustrin) samt vakuumkompressorer (expansionen av halvledarindustrin fortgår med oförminskad styrka). Även Autoliv framstår som väl exponerade mot den kinesiska EV-industrin – men risken för att handelshinder kan påverka möjligheterna att exportera är uppenbar", skriver banken.

Bolagen med högst exponering mot Kina i storleksordning: Kone (25 procent), Atlas Copco (21 procent), Valmet, Autoliv, Volvo Cars (cirka 20 procent), och Alfa Laval samt SKF (15 procent).

Senaste nyheterna

Se alla
Finwire 14 juni - 19:24
Antalet aktiva olje- och gasriggar i Kanada steg till 160 stycken (143)
Totala antalet aktiva olje- och gasriggar i Kanada steg under senaste rapportveckan. Det visar...
Finwire 14 juni - 19:22
Antalet aktiva olje- och gasriggar i USA sjönk till 590 stycken (594)
Totala antalet aktiva olje- och gasriggar i USA sjönk under senaste rapportveckan. Det visar...
Finwire 14 juni - 17:44
Stockholmsbörsen sjönk under fredagen, OMXS30-index ned 1 procent
Stockholmsbörsen avslutade måndagen med en tydlig nedgång efter att nya siffror visat att...