Finwire 14 maj - 09:04

Aktiespararna: Hemnet står inför uppförsbacke - sälj

Aktiespararna rekommenderar att sälja Hemnet som dras med en skyhög värdering och väntas få det allt svårare kring sina prishöjningar. Det framgår av en analys.

Det påpekas att bolaget redan utmanas av statliga bolånebanken SBAB:s dotterbolag Booli, vilket på sikt kan pressa de nuvarande intäkterna men också försvåra det att genomföra tänkta prishöjningar. Ett annat problem är att den underliggande marknaden inte växer särskilt mycket.

“Kringtjänster växer bra men utgörs mest av så kallad Premiumannonsering vilket bara är en förtäckt prisökning. Så vinstökningarna behöver skapas mestadels genom fortsatta prishöjningar”, skriver Aktiespararna.

Vad gäller värderingen av Hemnet är p/e-talet på 57 för 2024. De multiplarna bygger på att vinsten ökar med 51 procent i år. I Q1-var utfallet 47 procent, nästan helt drivet av prisökningar, och för de nästkommande två åren väntas vinsten öka med 36 och 24 procent enligt marknadens konsensusprognoser. Aktiespararna påpekar att de själva är betydligt mer pessimistiska än så.

"Sammantaget ser Hemnet ut att stå inför en tuff uppförsbacke när det gäller prishöjningar för att försöka motivera värderingen. Samtidigt blir tecknen allt tydligare på att ett alternativ håller på att närma sig kritisk massa. Det skapar stor risk på nedsidan och rekommendationen blir sälj”, skriver Aktiespararna.

Senaste nyheterna

Se alla
Finwire 21 maj - 12:14
HR-chef säljer aktier för knappt 0,9 miljoner kronor i Bonesupport
Helena Brandt har den 21 maj sålt 3 500 aktier i medicinteknikbolaget Bonesupport där hon är...
Finwire 21 maj - 12:11
Barclays höjer HP Inc till jämvikt (undervikt), riktkurs 30 dollar (24)
Barclays höjer HP Inc till jämvikt (undervikt), riktkurs 30 dollar (24)
Finwire 21 maj - 12:11
Lowes omsättning något högre än väntat
Amerikanska hemfixarkedjan Lowes redovisar en omsättning som var något högre än förväntat...