Jag har under våren handlat Bitcoin med hävstång i två vändor. Första affären innebar en vinst på +34% i den underliggande tillgången och mer än så inräknat hävstång. I den andra affären blev resultatet -6.5%. Som alla vet är Bitcoin och kryptovalutor i stort ordentligt volatila och att handla med hävstång i dessa tillgångar möjliggör potentiellt stora vinster, men kräver också att man som trader sitter nära skärmen och följer utvecklingen hela dagarna för att inte missa bra chanser.
För den som vill äga Bitcoin och andra kryptovalutor på lång sikt som en del av sin portföljallokering är innehav utan hävstång att rekommendera. Det man vill ha är dessutom en produkt som är fysiskt backad av den underliggande kryptovalutan för att vara säker på att värdet av ditt innehav finns i ett säkert förvar.
Här kommer Virtune in i bilden som en svensk aktör inom kryptovalutor med produkter utan hävstång och som dessutom är fysiskt backade i cold-storage. Med andra ord lämpar sig dessa utmärkt som en långsiktig byggsten för en portfölj som vill allokera en del av kapitalet till kryptovalutor. Läs gärna mer om Virtune och deras produkter på deras hemsida.
Jag har själv köpt in mig i Virtune Bitcoin ETP (nedan) kring dagens nivåer som allokering på längre sikt.
Mer information om Bitcoin och Virtune:


Grafen nedan visar på Bitcoins utveckling i en månadsgraf efter tidigare halveringsperioder. Halveringen sker idag och innebär att utbudet av nya Bitcoin kommer att minskas. I teorin ska detta öka priset på sikt eftersom att utbudet minskar och efterfrågan väntas bestå eller öka. Om historien upprepas även denna gång kan Bitcoin komma att stå betydlig högre om 13-20 månader än vad den gör idag! Tack till min medskrivare Pop_ey för grafen!

Värdet på produkterna kan sjunka avsevärt under inköpspriset på grund av förändringar i marknadsfaktorer, särskilt om värdet på den underliggande tillgången minskar eller ökar i värde. Produkterna är inte kapitalskyddade.
Emittentens kreditrisk:
Investerare är exponerade mot risken att Emittenten eller Garanten inte kan uppfylla sina åtaganden enligt produkterna. Detta kan leda till en total förlust av det investerade kapitalet. Produkterna omfattas inte av något insättningsskydd.
Risk med hävstångsprodukter:
På grund av hävstångseffekten finns en förhöjd risk för förlust, inklusive risk för totalförlust, vid investering i hävstångsprodukter såsom Bull & Bear-certifikat, Warranter, och Knock-out Warranter.
Valutarisk:
Om produktens valuta skiljer sig från den underliggande tillgångens valuta påverkas värdet på produkten även av växelkursen mellan valutorna. Detta kan leda till betydande värdefluktuationer.
Ansvarsfriskrivning:
Denna text är skriven av Marketmate.se med David Bagge som VD och med ekonomiskt stöd från Emittenten. De åsikter som uttrycks är författarens/författarnas eget ansvar och återspeglar inte nödvändigtvis Emittentens åsikter. Information i denna text är endast marknadsföring och utgör inte investeringsrådgivning.
Investeringar innebär alltid en risk. Värdet på investeringar kan både minska och öka, och du riskerar att förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. De finansiella instrument som nämns beskrivs endast kortfattat.
Besök Emittentens hemsida för att ta del av komplett produktinformation, särskilt vad gäller risker, som finns beskrivna i faktablad, basprospekt och slutliga villkor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.
Investerare bör fatta sina egna investeringsbeslut utifrån sina specifika investeringsmål och sin ekonomiska situation. Vid behov rekommenderas att konsultera en oberoende rådgivare.
Viktigt att notera:
Handel med börshandlade produkter kräver ständig övervakning av positionen. Börshandlade produkter innebär en hög risk om de inte hanteras på rätt sätt. Dessa produkter är inte enkla och kan vara svåra att förstå.
Börshandlade produkter återspeglar endast den underliggande tillgångens utveckling, med eller utan en hävstångseffekt, men ger inte investeraren några rättigheter kopplade till den underliggande tillgången.
Målgrupp och tillsynsmyndighet:
Denna marknadsföringskommunikation är avsedd för professionella och sofistikerade icke-professionella investerare med hemvist i Sverige. Tillsynen över emittenten av värdepapperen sker enligt tillämpliga regler och riktlinjer från den behöriga tillsynsmyndigheten i emittentens hemvist. Investerare kan få ytterligare information om vilka tillsynsåtgärder som omfattar emittenten på emittentens hemsida.